open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Obilježena 29. godišnjica bitke: Svi mogu živote izgubiti, ali porodilište ne smije pasti
U Sarajevu je danas obilježena 29. godišnjica bitke za odbranu porodilišta "Zehra Muidović" u sarajevskom naselju Jezero.
26.05.2021. u 12:08
get url
text

Tek rođene Sarajlije u porodilištu su na današnji dan 1992. godine postale su najstrašnije žrtve agresora, a učesnici odbrane tvrde da je ta odbrana bila ključna i za odbranu grada.

Fikret Grabovica je u ime Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva kazao da je ovo teško sjećanje na napad na porodilište koji dosta govori o karakteru rata, agresije na Bosu i Hercegovinu iz perioda 1992. – 1995. godine.

- Na današnji dan su zločinci izvršili napad na jednu takvu instituciju gdje su u to vrijeme bile majke i novorođene bebe i iz tog razloga je nestalo električne energije tako da bebe u inkubatorima nisu mogle preživjeti. Prema tome, moglo bi se konstatovati da zločinci tokom agresije nisu zaista birali ni sredstva ni mete. Oni su jednostavno željeli da unište sve što je vrlo bitno i značajno za ovaj grad i državu - kazao je Grabovica.

Sead Alić, jedan od organizatora pokreta otpora Grada Sarajeva i ratni komandant odreda Koševsko brdo, kazao je da je bitka za odbranu porodilišta bila od ključnog značaja za odbranu Sarajeva, a da je žalosno da za taj zločin do sada nisu procesuirani odgovorni.

- Borba je trajala čitav dan. Znali smo da će nam porodice stradati ako ovdje popustimo - kazao je Alić i dodao da je i Radio Sarajevo tada izvještavao o borbama koje se vode prsa u prsa i o borcima odbrane Sarajeva koji su ranjavali i po nekoliko puta.

On je kazao da je komanda glasila da svi mogu živote izgubiti, ali da porodilište ne smije pasti.

Alić je istakao da su agresorske jedinice shvatile da pješadijskim dejstvom neće moći zauzeti zgradu i da je uslijedilo strahovito granatiranje iz tenka na Poljinama i topova smještenih iznad Nahoreva iz pravca Pionirske doline.

Tog kobnog dana ubijeno je petero djece, a dan poslije evakuirana su djeca i majke. Najveći dio opreme kojim je porodilište raspolagalo je uništen. Porodilište je dislocirano u Klinički centar na Koševu. U trenutku napada u porodilištu je bilo 130 žena i 70 novorođenčadi.​​​​​​​

Porodilište na Jezeru je obnovljeno i ponovo otvoreno u novembru 2010. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.