open-navfaktor-logo
search
Olovo
Obilježena 29. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Senahida Bolića Bole
Na koti Konjsko brdo u Olovu obilježena je 29. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine Senahida Bolića Bole.
22.01.2023. u 15:00
get url
text

Kao i prethodnih godina, na dan obilježavanja godišnjice smrti komandanta Bole organiziran je pješački, planinarski tradicionalni memorijalni pohod Senahid Bolić Bolo, u organizaciji Planinarskog društva "Smolin". Staza kretanja je bila Olovo - Gusti gaj - Klecala - Slavanj - Bakići - Konjsko brdo.

FOTO: Radio Olovo

Na koti se okupio veliki broj prijatelja i građana. Kroz čas historije, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odata je počast slavnom komandantu.

Naime, 22. januara 1994., osam dana nakon teškog ranjavanja u bici za Olovo, u tuzlanskoj bolnici u 36. godini umro je Senahid Bolić Bolo, legenda odbrane Olova, komandat 2. bataljona olovske brigade.

Postuhmno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" i "Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima".

Odbrana Olova u ratu 1992-1995. bila je od neprocjenjivog značaja za odbranu BiH, a tokom odbrane svojom hrabrošću i odlučnošću istakao se komandant Bolo.

Ranjen je sa puškom u ruci u borbama za Kruševo 14. januara 1994.

Očevici kažu da ga je za desni dio čela zakačio geler. U tuzlanskoj bolnici gledali ga saborci kako bespomoćno leži i prvi put gubi ratnu bitku, svoju posljednju. Svjedočili su kasnije da je u tim trenucima na bolničkom krevetu izgledao kao i u životu - snažan, lijep, prkosan.

Kažu njegovi saborci da mu je i tada ostao osmijeh na licu, te da su plakali svi za njim, i saborci i stanovnici uz rijeku Krivaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.