open-navfaktor-logo
search
Zlatni ljiljan
Obilježena 29. tužna godišnjica pogibije heroja Zame Dučića
U haremu Alipašine džamije u Sarajevu danas je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obilježena 29. godišnjica pogibije "Zlatnog ljiljana" i komandanta manevarskog bataljona 101. motorizovane brigade Zame Dučića.
25.09.2023. u 12:38
get url
text

Članovi porodice, prijatelji i saborci i ove godine su se s dužnim poštovanjem prisjetili ovog velikog borca Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je svoj život za domovinu položio 25. septembra 1994. godine na Jasenu u općini Vareš.

Ministar za boračka Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je prisustvovao obilježavanju ove tužne godišnjice.

- Naša je dužnost i obaveza da pamtimo naše heroje i sjećamo ih se sa velikim poštovanjem, te da učimo našu djecu o ljudima koji su napuštali svoja ognjišta i porodice da bi opstao jedan narod. Nama su na ponos naši heroji, agresoru su na sramotu ratni zločinci. S ovog mjesta poručujemo da nećemo zaboraviti tekovine naše odbrane i da smo jedinstveni kada je riječ o njegovanju kulture sjećanja - istakao je ovom prilikom ministar Osmanović, saopćio je Press KS.

FOTO: Press KS

Sarajevski heroj, rahmetli Zamo Dučić rođen je 08. februara 1967. godine u Plavu, u Sandžaku, nedaleko od Plavskog jezera. Obavljao je dužnosti komandanta Trećeg bataljona 167. slavne motorizovane brigade Prvog korpusa ARBiH i komandanta 101. motorizovane brigade. Posthumno mu je dodijeljen čin majora, a kasarna u Krivajevićima kod Olova nosi njegovo ime.

Posthumno je 1995. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan". Učestvovao je u najtežim bitkama za odbranu opkoljenog Sarajeva, u borbama na planinama Igman, Zvijezda i Čemerike, te na Crnoriječkog visoravni u odbrani Vijenca, Poloma i Jasena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.