open-navfaktor-logo
search
Bihać
Obilježena 30. godišnjica 5. Korpusa Armije RBiH: Ne smijemo zaboraviti časnu i dostojanstvenu borbu branilaca naše domovine
Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo u Bihaću je prisustvovao svečanom obilježavanju 30. godišnjice od formiranja 5. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.
21.10.2022. u 18:21
get url
text

Obilježavanje ovog jubileja počelo je prijemom ratnih komandanata kod premijera Unsko-sanskog kantona, na kojem su bili i gradonačelnici i načelnici gradova i općina ovog kantona.

- Ovo je prilika za podsjećanje na ulogu i značaj 5. Korpusa Armije RBiH u očuvanju integriteta, nezavisnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine, ali i na sve one koji su dali svoje živote za odbranu naše domovine. Svojim prisustvom danas potvrđujemo da se ne smije zaboraviti časna i dostojanstvena borba branilaca naše domovine, a posebno Petog korpusa – poručio je pomoćnik Terzo.

Ovom prilikom uputio je i u ime premijera Federacije Fadila Novalića čestitke svim pripadnicima Petog korpusa.

Terzo je prisustvovao i Svečanoj akademiji povodom tri decenije od osnivanja Petog korpusa.

- Delegacije su položile cvijeće i odale počast na centralnom šehidskom mezarju Humci, zatim katoličkom groblju u Žegaru, kao i mezarima dr. Irfana Ljubijankića, prvog ministra vanjskih poslova RBiH, i majora Adila Bešića, komandanta 2. bataljona 502. Viteške brigade i nosioca najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", te na spomeniku braniocima Bihaća - saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.