open-navfaktor-logo
search
Mijatovića Kosa
Obilježena 30. godišnjica pogibije heroja Safeta Isovića
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Mijatovića Kosi danas je obilježena 30. godišnjica oslobađanja ovog područja od agresorskih snaga i pogibije ratnog heroja Safeta Isovića, zamjenika komandanta Druge viteške brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" i odlikovanja za vojne zasluge sa "Zlatnim mačevima".
12.06.2023. u 13:03
get url
text

Komandant Isović položio je svoj život u junu 1993. godine, nažalost ne dočekavši vijest da je ovo područje oslobođeno.

Počast heroju odbrambeno-oslobodilačke borbe Safetu Isoviću danas je odao ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, zajedno sa zastupnikom Skupštine KS Jasminom Šaljićem. U prigodnom obraćanju Osmanović je istakao kako je "Tigar sa Žuči" ponos svih nas i emanet za buduće naraštaje.

- Veliki je izazov govoriti o ljudima poput Safeta Isovića, komandantu, autoritetu koji je predvodio jednu generaciju ratnika, i koji je sa svojih 27 godina izgubio svoj život. Koliko prerano ugašenih života pamti naša krvlju natopljena zemlja, koliko samo hrabrosti pamti. U temeljima državnosti naše domovine zna se svako mjesto gdje su poginuli naši šehidi, heroji i u tome leži njena snaga i opstojnost. Za kraj želio bih istaći, da sam ponosan što sam bio pripadnik časne Armije Republike Bosne i Hercegovine i da bih ponovio svaki dan odbrane njene slobode, za razliku od osuđenih ratnih zločinaca koji ovih dana govore kako bi ponovili ratne zločine. U tome je ključna razlika između nas, koji smo branili domovinu, i njih, ratnih zločinaca koji su ubijali nevine ljude. Mi pamtimo heroje, a oni haške optuženike - poručio je Osmanović.

Dvanaestog juna 1993. godine Safet Isović poveo je "vitezove" da oslobode Mijatovića Kosu da bi se ublažio pritisak na naselje heroja Sokolje i da bi se ono moglo kasnije uspješnije braniti. Vitezovi su u kratkom naletu, njih oko 120, za 20-ak minuta oslobodili ovaj prostor, odakle se sijala smrt po novogradskim naseljima.

Nažalost, u toj borbi od minobacačke granate život je izgubio Safet Isović, kojeg su borci odmilja zvali "Tigar sa Žuči". Poginuo je u jeku oslobađanja ovog prostora, nažalost, ne dočekavši vijest da je Mijatovića Kosa oslobođena. U tom ratnom periodu od samo sedam dana Druga viteška ostala je bez komandanta i zamjenika komandanta brigade, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.