open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Obilježena 31. godišnjica Drugog korpusa Armije RBiH
U Bosanskom - kulturnom centru Tuzlanskog kantona održana je centralna manifestacija obilježavanja 31. godišnjice Drugog korpusa Armije R BiH. 
29.09.2023. u 22:03
get url
text

- Večeras je završna manifestacija, ali smo i prethodnih dana, od 20. septembra, obilježavali godišnjicu Drugog korpusa. Kroz Drugi korpus Armije R BiH je prošlo 170.000 boraca, od kojih je 11.000 dalo svoje živote za odbranu domovine, imamo oko 7.500 ratnih vojnih invalida, ali i tri narodna heroja i 425 Zlatnih ljiljana - kaže Rasim Islamović, predsjednik Skupštine RVI TK. 

Delegacije Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, predvođene premijerom Irfanom Halilagićem i predsjednikom Žarkom Vujovićem, položile su cvijeće i odala počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli i na spomen obilježju poginulim pripadnicima MUP-a u odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992-95.

- Danas se sjećamo osnivanja Drugog korpusa ARBiH koji je tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata dao ogroman doprinos odbrani države Bosne i Hercegovine. Tih ratnih godina Drugi korpus je bio snaga u koju su svi građani sjeveroistočne Bosne i Hercegovine s povjerenjem gledali i niti jednog momenta ne smijemo zaboraviti da danas živimo i uživamo u slobodi upravo zahvaljujući svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, među kojima su i pripadnici II korpusa. S posebnim pijetetom danas se moramo sjetiti i poginulih pripadnika 2. korpusa Armije Republike BiH. Oni su u borbi za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu dali ono najvrijednije, svoje živote. I danas ali i svaki drugi dan moramo iskazivati našu podršku njihovim porodicama i opredjeljenje da mi danas u miru nastavljamo graditi Bosnu i Hercegovinu, zemlju ravnopravnih građana, za kakvu su se i oni borili - kazao je premijer Irfan Halilagić.

Za prvog komandatna Drugog korpusa 1992. godine je imenovan Željko Knez, a za načelnika Hazim Šadić. U februaru 1993. godine na čelo korpusa dolazi general Hazim Šadić, a od 19. novembra 1994. godine pa do kraja rata u BiH na čelu komande bio je general Sead Delić.

Borci Drugog korpusa ratovali su u Brčkom (granica na Savi) te u zonama odgovornosti Zvornik, Teočak i Čelić (granica na Drini) kao i u Srebrenici. U okviru Drugog korpusa djelovala je i prva brigada Armije RBiH – Prva tuzlanska brigada. Nekoliko brigada Drugog korpisa proglašeno je viteškim i slavnim.

Jučer je također u organizaciji RVI Tuzla, Organizacije demobilisanih boraca Grada Tuzla i dobitnika najviših ratnih priznanja "Zlatni ljiljan"  u Tuzli obilježena 31. godišnjica formiranja Drugog korpusa. 

Na godišnjici Drugog korpusa govorio je general Sead Delić, koji je svojevremeno bio na čelu korpusa koji je kontrolisao najveći dio slobodne teritorije u agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine. 

- Prošla je 31 godina i u tim slavnim danima narod sjevoroistočne Bosne je uspio da se odbrani, ostane svoj na svome. Nesporna činjenica je da je Tuzla iznjedrila Drugi korpus Republike BiH. Borili smo se i van zone odgovornosti našeg korpusa. Nisam sretan posljednjih dana. Rat se zaustavio prije 28 godine, ali se nastavio voditi drugim sredstvima, prije svega psihološko-propagandnim, političkim, ekonomskim, diplomatskim... kako bi ostvarili ono što u ratnu nisu uspjeli. Brinu me i posljednja dešavanja u regiji. Ako ikad trebamo zbiti redove to je sada, sada moramo zbiti redove, sada moramo maksimalno raditi da nam se ne ponovi 1992. godina. Faktor odvraćanja je vrlo značajan i ne smijemo dozvoliti da se ostvari ono što se u ratu nije moglo ostvariti - kazao je general Sead Delić. 

Značajan doprinos u formiranju Drugog korpusa Armije R BiH dala je i civilna vlast Grada Tuzla.

- Imali smo izvanrednu saradnju i uspjeli smo u teškim okolnostima formirati Drugi korpus. Ovog trenutka se prisjećamo i komandanata koji su sa nama bili, a kojih više nema. Moram reći da danas kada čitam šta je sve uradio Drugi korpus onda tek shvatam kakva je uloga Drugog korpusa u odbrani BiH. Ako analiziramo u kakvim okolnostima bili malo je ljudi vjerovalo da će Bosna preživjeti. Mi smo vjerovali da će Bosne biti i da će Bosna preživjeti. Drugi korpus je snaga koja je pokazala kako se BiH brani srcem - rekao je ratni i dugogodišnji gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić. 

Na svečanoj akademiji govorio je i general Anđelko Makar, načelnik štaba SJB Tuzla Meša Bajrić, komandant 115. HVO brigade Zrinski Zvonko Jurić, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, Nermin Marevac iz Organizacije RVI Tuzla, Admira Atić - Tupković u ime Gradske uprave Tuzla, general Sead Delić. 

Dodjeljene su i plakete za: Jasnu Kapetanović, Nedžada Malikića, OŠ Jala, Salih ef. Jusića, Lovačko društvo Tuzla, Dževada Kormana i Redžepa Muratovića. 

U organizaciji kantonalnih boračkih organizacija sutra će u Tuzli biti organizovana svečana akademija u povodu 31. godišnjice formiranja Drugog korpusa Armije R BiH. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.