open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Obilježena 31. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo
U sklopu obilježavanja 31. godišnjice postrojavanja i svečane smotre Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo, danas su se na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović okupili veterani, porodice šehida i poginulih boraca i članovi boračkih udruženja, te predstavnici različitih nivoa vlasti kako bi evocirali sjećanja na herojski put ove jedinice.
18.05.2023. u 13:24
get url
text

Brojne delegacije položile su cvijeće na Spomen-obilježje i odali počast pripadnicima Brigade, i svim drugim braniocima koji su se nesebično žrtvovali u odbrani Sarajeva i države Bosne i Hecegovine (1992-1995.).

Bila je to prilika da se još jednom istakne značaj njegovanja sjećanja na one koji su stali u odbranu države od brutalne agresije, a koja je uslijedila nakon proglašenja nezavisnosti i međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine.

Pored ostalih, tih sudbonosnih dana prisjetio se i član Predsjedništva Željko Komšić, koji je u obraćanju sudionicima događaja naglasio kako se radi o generaciji koja je imala čast i privilegiju da bude sudionikom vremena kada je Bosna i Hercegovina proglašena nezavisnom državom.

- Možda mi kao ljudi nismo svjesni kakvu nam je istorija ulogu dodijelila i koliko je časna uloga cijele te generacije – kazao je Komšić, navodeći kako su u odbrani domovine mnogi ostali bez svojih najmilijih, te da generacije koje dolaze mogu biti ponosne na svoje roditelje, pretke i sugrađane.

Komšić je u izjavi za medije istim povodom kazao kako je postrojavanje Prve brigade policije Stari Grad bilo veliko ohrabrenje za građane opkoljenog Sarajeva.

- To postrojavanje na ovom mjestu prije 31 godinu je, prije svega, dalo veliki moral svim braniocima Sarajeva – istaknuo Komšić, potcrtavajući kako je taj čin, istovremeno, bio opomena za neprijatelja.

Poručio je kako je trajna obaveza čuvati sjećanje na historijsku ulogu ljudi, koji su bili nošeni hrabrošću, voljom i riješenošću da i po cijenu vlastitih života brane svoju porodicu, svoj grad i svoju domovinu.   

- Nažalost, zaboravimo li šta je bilo tada, imamo velike šanse da nam se to ponovo dogodi – upozorio je Komšić.

Na herojsku odbranu Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada, te simboliku prve smotre odbrambenih snaga države BiH osvrnuli su se ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) Admir Katica, kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović i predsjednik Udruženja Prva brigada policije Stari Grad Sarajevo Alija Jašarević.

Uz izraze poštovanja upućene braniocima, potcrtali su odlučnost da učine sve kako nikada nebi bila zaboravljena žrtva onih koji za Bosnu i Hercegovinu dali najviše i koji su vlastite živote ugradili u temelje domovine.

Ukazali su istovremeno, na imperativ njegovanja kluture sjećanja kako se više nikada i nikome ne bi ponovilo ono sa čime su se suočile žrtve brutalne agresije tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.    

{$galerijaFotografija}

Na današnji dan 1992. godine na prostoru današnjeg Trga oslobođenja - Alija Izetbegović izvršena je svečana smotra 750 pripadnika Prve brigade policije Stari Grad. Bila je to prva smotra odbrambenih snaga države BiH i veliki moralni poticaj, nakon čega je uslijedilo masovno pristupanje građana Sarajeva u redove MUP-a i tadašnje Teritorijalne odbrane, a što se pokazalo presudnim za odbranu glavnog grada i države BiH.

U toku Odbrambeno-oslobodilačkog rata u redovima Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo borilo se 1.230 boraca, a četrdesetčetiri pripadnika dalo je živote u odbrani domovine.  Dvadeset pripadnika te brigade nosioci su najviših ratnih priznanja.

Događaj je bio i prilika za dodjelu priznanja Plaketa Udruženja Prva brigada policije Stari Grad najzaslužnijim pojedincima, koji su pomogli rad tog udruženja.  

Obilježavanje godišnjice postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad propraćeno je intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine i svečanim defileom veterana Brigade sarajevskim ulicama, te postrojavanjem počasnih vodova policijskih službenika Sektora za policijsku podršku MUP-a KS, kao i  prigodnim umjetničkim programom.

c_289aad967f522cda6a608a1d73a75b23.jfif
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.