open-navfaktor-logo
search
Sanski Most
Obilježena 31. godišnjica zločina nad logorašima logora "Krings": Torture prošlo 700 do 1.000 Bošnjaka i Hrvata
Članovi Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Udruženja logoraša Sanski Most, zajedno sa mjesnom zajednicom Stari Majdan, danas su prikladnom manifestacijom na lokaciji nekadašnjeg logora, obilježili 31. godišnjicu zločina nad logorašima logora "Krings" kod Sanskog Mosta.
23.07.2023. u 14:20
get url
text
Godišnjica zločina
Godišnjica zločina

VEZANI TEKST - Sjećanja logoraša na višemjesečne torture u "Manjači" neizbrisiva nakon tri decenije

U početku agresije na nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu na tvim prostorima, formiran je logor "Krings" u radnoj hali tadašnjeg istoimenog preduzeća.

Iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini podsjećaju kako je logor funkcionisao u periodu od maja do augusta 1992. godine, a da je njegove torture prošlo od 700 do 1.000 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su u okolnim naseljima oko Starog Majdana i Briševa, prethodno bili izloženi vojnoj agresiji srpskih snaga.

- Logor je najviše poznat po činjenici da su osim stradanja bošnjačkog stanovništva, ovdje završavali i logoraši hrvatske nacionalnosti iz sela Briševo, čija stravična priča o obimu i temeljitosti počinjenog zločina je poznata, iako se iz određenih razloga i interesa, nedovoljno eksponira u političkom životu - navode iz Saveza logoraša.

Godišnjica zločina nad logorašima logora Krings

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini također u kontinuitetu, i bez ikakvih kalkulacija, nastoji institucionalizirati zaštitu logoraša i ostalih žrtava ratne torture na području cijele države, borbom za adekvatna zakonska rješenja.

- Aktuelna zakonska rješenja su takva, da preživjele logoraše "štite" na način da im i danas ispostavljaju kazne u vidu "troškova pravobranilaštva RS-a" u hiljadama KM, da i danas oko 100.000 ovih živih svjedoka nemaju zdravstvenu rehabilitaciju ili prvenstvo u zapošljavanju, nemaju nikakvu stvarnu zaštitu i prava niti nakon tri decenije, a mogu, žele i zaslužili su to na području cijele Bosne i Hercegovine svojom žrtvom i svojim "životnim" ulogom.

Zajednička i složna borba, predvođena Savezom logoraša u BiH, je nužna jer i danas na regionalnom i svjetskom planu, neki su i dalje spremni na terorisanje i smrt radi ostvarenja svojih interesa i nedemokratskih ciljeva. Ćutanjem i nečinjenjem, samo doprinosimo širenju tog i takvog zla. Ne budimo samo dobri ljudi koji ništa ne čine - ističu iz Saveza logoraša u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.