open-navfaktor-logo
search
Priznanje
Obilježena 691. godišnjica grada: Bogić Bogićević počasni građanin Srebrenika
Manifestacijom "Dani povelje 2024" obilježen je prvi spomen Srebrenika i 691. godišnjica postojanja ovog grada, a tim povodom Bogić Bogičević proglašen je počasnim građaninom Srebrenika.
16.02.2024. u 14:37
get url
text

Srebrenik kao mjesto postojanja ima pisani trag iz 15. februara 1333. godine kada je bosanski ban Stjepan II Kotromanić podno tvrđave pisao povelju i sklapao međudržavni ugovor sa Dubrovačkom republikom.

FOTO: Grad Srebrenik

Prije 691 godinu, bosanski ban Stjepan II Kotromanić je u cilju razvijanja dobrosusjedskih odnosa i unapređenja trgovačkih veza, u Srebreniku primio delegaciju Dubrovačke republike te im uručio povelju kojom Dubrovčanima za vijeke vjekova daruje Rat, Ston, Prevlaku i ostrva oko Rata, a Dubrovčani se obavezaše da će vječno plaćati naknadu u iznosu od 500 perpera godišnje. Za Srebrenik je najvažnije što se u ovoj povelji prvi put spominje te tako se može potvrditi trag postojanja Srebrenika duži od 691 godinu, navodi se u saopćenju Grada Srebrenika povodom jubileja.

- Manifestacijom 'Dani povelje' obilježavamo prvi spomen Srebrenika. Na druge načine se trudimo da Srebrenik promovišemo kako unutar BiH tako i van naših granica. Pokušavamo da ga učinimo prepoznatljivim po prvom bosanskom kralju Tvrtku za kojeg ćemo kazati da je naš rođeni Srebrenčanin, i koji je nakon stasavanja u velikog borca u bici kod Srebrenika 1363. godine porazio tada veliku Ugarsku vojsku - rekao je uz ostalo gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić dodavši kako je ovaj grad kroz historiju dao brojne poznate ličnosti koje su dale pečat izgradnji Srebrenika kakvog danas poznajemo.

- Mi imamo obavezu da čuvamo, njegujemo i promovišemo naše bogato kulturno-historijsko naslijeđe - naveo je gradonačelnik Bjelić.

FOTO: Grad Srebrenik/AA

Povodom obilježavanja 691. godišnjice Bogić Bogićević je dobio priznanje počasnog građanina Srebrenika, jer je, kako je navedeno, "u suludim vremenima naše historije sačuvao pamet, postupio racionalno i 12. marta 1991. godine kao mladi političar ostao dosljedan svojim principima i zauvijek svoje ime upisao u pozitivne stranice naše hiljadugodišnje historije". Proglašen je počasnim građaninom Srebrenika zbog toga što je djelovanjem kao bosanskohercegovački političar dao izuzetan doprinos razvitku države BiH i očuvanju njenih demokratskih vrijednosti.

- Dobiti priznanje počasnog građanina Grada Srebrenika za mene predstavlja veliko i posebno priznanje i zato svoju zahvalnost dugujem svim građanima i građankama Srebrenika, vijećnicima, gradonačelniku i svima drugima koji su učinili da se u Srebreniku osjećam veoma ugodno. Priznanja se nikada ne traže, ali se rijetko kada odbijaju. Ja nisam ništa radio zbog priznanja, čak sve što sam radio, radio sam jer sam mislio da je to ispravno.

Često ono što sam radio nije nailazilo na odobravanje kod svih, za neke nije bilo ni logično. Međutim, znao sam da na ovim našim prostorima, ako imate životni stav i ako imate principijelan stav do života i čovjeka, ako mislite svojom glavom, često možete ostati bez života i glave. U našim životima možemo imati mnogo zanimanja, raditi uspješno svoj posao, ali to nije dovoljno. Jedino, pravo, vrijedno i dugotrajno zanimanje je biti čovjek - kazao je Bogićević.

Događaj je upotpunjen koncertom Simfonijskog kamernog orkestra Zenica i soliste na klaviru Bartolomeja Stankovića, s kojima je kao gost nastupio i tenor Kenan Hasić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.