open-navfaktor-logo
search
Općina Novi Grad
Obilježena godišnjica bitke za odbranu Mojmila i vodovoda
Bila je to prilika da preživjeli borci 101. motorizovane brigade Armije RBiH i njihovi saborci iz drugih ratnih brigada zajedno sa članovima porodica poginulih, evociraju uspomene iz juna 1992. godine i odaju počast hrabrim braniteljima koji su za odbranu Mojmila i države BiH dali svoje živote
11.06.2019. u 17:07
get url
text

Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen - obilježju kod zgrade Općine Novi Grad i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Novog Grada, te obilaskom drugih lokacija na kojima su vođene borbe za odbranu brda Mojmila i vodovoda, obilježena je 27. godišnjica jedne od najznačajnijih bitaka za odbranu Sarajeva i BiH od agresora.

Bila je to prilika da preživjeli borci 101. motorizovane brigade Armije RBiH i njihovi saborci iz drugih ratnih brigada zajedno sa članovima porodica poginulih, evociraju uspomene iz juna 1992. godine i odaju počast hrabrim braniteljima koji su za odbranu Mojmila i države BiH dali svoje živote.

Članovi porodica poginulih, saborci, te delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, boračkih udruženja i političkih partija Opinskog vijeća Novi Grad, te Savjeta mjesne zajednice položili su cvijeće i na hair-česmu "Ramiz Salčin", kao i na spomen-obilježju Nadiru Kafedžiću i njegovim saborcima.

Cvijeće je položeno i na spomen-obilježju borcima romske nacionalnosti, pripadnicima tzv. "Garave brigade" u ulici Novopazarska, te na spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u spomen parku MZ "Olimpijsko Selo", kao i na spomen-obilježju pored fontane u Brčanskoj ulici, a završna manifestacija održana je na spomen–obilježju kod eko-kuće na Mojmilu.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić kazao je da se ovaj datum obilježava u znak zahvalnosti šehidima i palim borcima, braniocima brda Mojmilo, koji su dostojanstveno branili čast i slobodu svoje domovine.

- Mi dajemo značaj našoj bliskoj historiji, a pored obilježavanja značajnih datuma, događaja i ličnosti, u saradnji sa ratnim brigadama realiziramo časove historije po školama, da se događaji iz perioda 1992-1995. godine ne zaborave, jer je naša obaveza da im prenesemo istinu, pravu istinu, da znaju šta nam se to dešavalo tokom agresije na BiH - rekao je Delalić.

{$galerijaFotografija}

Linija odbrane na Mojmilu prostirala se na oko pet kilometara. Ni 500 agresorskih vojnika u pratnji dva transportera i tenkom nisu mogli probiti bedeme odbrane Armije RBiH.

Hamdija Lagumdžić, predsjednik UO Udruženja 101. brigada Armije RBiH sjeća se velike bitke za Mojmilo.

- Četiri i po kilometra jednog grebena, teško je to bilo odbraniti ili osvojiti, ali tako, uspjeli smo - prisjeća se Lagumdžić, dodajući kako su prve granate na brdo Mojmilo pale u noći s 4. na 5. april 1992. Pješadijske i oklopno-mehanizovane jedinice JNA su još u martu 1992. godine, iz Lukavice (iz kasarne Slaviša Vajner Čiča), krenule na brdo Mojmilo iz dva pravca da ga zaposjednu. Ipak, stanovnici rubnog područja Švrakinog Sela i Mojmila, zajedno sa jedinicom MUP-a uz velike napore i hrabrost uspjeli su izvojevati pobjedu.

Jedan od učesnika bitke za Mojmilo bio je i Bećir Suljević, komandir voda 3. Motorizovane čete 1.mtr. bataljona 101. mtr. brigade, ističe da se danas prisjećaju najtežih trenutaka u kojima su boravili u najtežim vremenima.

- Sjećamo se onih koji su dali svoje živote i svih uspomena koje smo s njima preživljavali, teških i mukotrpnih situacija koje su zadesile našu zemlju. Naša odbrana je nešto što treba da pamti novija historija, da pamte pokoljenja koja dolaze iza nas, jer to su najsjajnije generacije koje su iznijele borbu za slobodu - naglasio je Suljević.

DSCF8130.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.