open-navfaktor-logo
search
Odata počast
Obilježena godišnjica formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH: "Blagodati slobode i mira rezultat su velike žrtve"
Povodom obilježavanja 28. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, danas su ministri za boračka pitanja Omer Osmanović i kulture i sporta Samir Avdić, inače pripadnik ove jedinice, kod spomen obilježja Mala kula na Grdonju položili cvijeće i odali počast poginulim pripadnicima ove jedinice.
20.02.2021. u 16:01
get url
text

Ministar Osmanović se obratio prisutnima, čiji broj je bio ograničen, u skladu sa propisanim epidemiološkim preporukama.

- Hrabri borci 105. motorizovane brigade učestvovali su kako u bitkama za odbranu Sarajeva od agresije tako i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini. Kroz redove brigade prošlo je na hiljade boraca od kojih su neki preživjeli, neki su dali dijelove svoga tijela, dok su neki nažalost izgubili živote. Svojim doprinosom u odbrani grada Sarajeva i države BiH su nas obavezali da ih se svakodnevno prisjećamo i podsjećamo na činjenicu da su svojim životima branili i odbranili našu domovinu. Ovo mjesto sa ispisanim imenima naših šehida i poginulih boraca je opomena kolika je cijena slobode - istakao je ministar Osmanović, te naglasio kako je sretan što će imati priliku dati maksimalan doprinos da se status boračke populacije poboljša.

Dodao je kako slika boračke populacije i stanje u kojem se ona nalazi već 25 godina nakon agresije nije zadovoljavajuća.

- Svakodnevnim zajedničkim naporima moramo raditi na tome da se stvari poprave na način da se omogući makismalna pomoć i jednak tretman prema svima. Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo općenito nastoji da osigura što bolji tretman boračke populacije, a cilj je da se što adekvatnija pomoć pruži onima kojima je i najpotrebnija, naravno poštućujući zakonske propise, te istovremeno radeći na njihovom unapređenju - potcrtao je ministar.

Naglasio je i kako naše šehide i poginule borce nažalost ne možemo vratiti, niti im se ikad i ikako odužiti za ono što su učinili za dobro svih nas.

- Ipak, možemo isticati njihovu žrtvu i cilj za koji su se borili, te pružati pomoć njihovim porodicama, kako bismo barem djelimično ublažili njihovu tešku bol. Istina je da samo veliki i časni ljudi mogu podnijeti veliku žrtvu za opće dobro i spomen na tu žrtvu mora biti trajna, posebno kao pouka generacijama koje nisu bili sudionici tog vremena, kako bi znali da su blagodati slobode i mira rezultat te velike žrtve. Normalna država, kakvu želimo, iziskuje stalna zalaganje i žrtvu - poručio je ministar Osmanović.

Ministar Avdić je, nakon centralne manifestacije, kazao kako je ponosni pripadnik ove jedinice, koji je zajedno sa svojim saborcima u najtežim vremenima za naš grad i zemlju branio ih i odbranio, saopćeno je iz Press službe KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.