open-navfaktor-logo
search
Sjećanje
Obilježena godišnjica formiranja Laste
Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak odao je počast i položio cvijeće ispred spomen obilježja poginulim pripadnicima Odreda policije za specijalne namjene Lasta.
13.05.2023. u 16:05
get url
text
Odred Lasta, godišnjica
Odred Lasta, godišnjica

Isak je položio cvijeće na šehidskom mezarju Kovači, šehidskom mezarju Lav, groblju Sveti Josip i na Centralnom spomen obilježju šehidima i palim borcima Odreda policije za specijalne namjene Lasta, saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

U svom obraćanju prisutnim Isak posebno je ukazao na važnost njegovanja kulture sjećanja na sve heroje koji su dali svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine.

- S posebnim poštovanjem moramo se odnositi i prema porodicama stradalih heroja. Zbog budućih generacija nikada ne smijemo zaboraviti da su hrabri pripadnici ove jedinice dali svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine - kazao je Isak.

On je na šehidskom mezarju Kovači proučio fatihu na mezaru prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Odred policije za specijalne namjene Lasta osnovan je 15. maja 1992. godine. Odred je djelovao do augusta 1996. godine kao specijalna jedinica CSB Sarajevo i MUP RBiH, odnosno Oružanih snaga Republike BiH. Kroz Odred je prošlo oko 400 pripadnika, a 56 je dalo svoje živote u borbi za državu Bosnu i Hercegovinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.