open-navfaktor-logo
search
Zlatni ljijan
Obilježena godišnjica pogibije heroja Zame Dučića
U znak sjećanja na komandanta Zamu Dučića, Udruženje "101. motorizovane brigade" je danas na mezarju u haremu Alipašine džamije u Sarajevu organizovalo polaganje cvijeća i odavanje dužne počasti na 27. godišnjicu pogibije ovog sarajevskog heroja i dobitnika "Zlatnog ljiljana".
24.09.2021. u 14:31
get url
text

Prvo su cvijeće položili članovi porodice, nakon čega su uslijedile delegacije svih nivoa vlasti te boračkih udruženja. 

Zamo Dučić je poginuo u 27. godini života tokom odbrane Jasena kod Vareša 25. septembra 1994. godine, na poziciji komandanta manevarskog bataljona 101. motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH. Tokom odbrane opkoljenog grada Zamo je sa svojim saborcima učestvovao u bitkama koje su se vodile na Hrasnom brdu, Mojmilu, Ozrenskoj ulici...

O veličini i hrabrosti Zame Dučića govorio je Bajro Čomor, njegov saborac i komandant.

– O našem hrabrom saborcu smo sve rekli, dosta napisali i snimili film. Gazija, heroj i pošten čovjek te komandant i sve to ne bi mogao biti da nije dobar čovjek. Nadam se da nam Zamo može halaliti za naš odnos prema našoj državi za koju je on dao svoj život. Bosna i Hercegovina ovakve sinove neće dobiti još za hiljadu godina - kazao je Čomor prisutnima.

Delegaciju Općine Centar su činili predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo dok su u ime općinskog načelnika Srđana Mandića prisustvovali Jasmina Fazlić i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar, saopćeno je iz Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.