open-navfaktor-logo
search
Branili domovinu
Obilježena godišnjica pogibije Mehe Porobića i Ivice Stanića
U organizaciji Udruženja demobilisanih branitelja odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. Općine Ilidža, Udruženja boraca "Branitelji 1992-1996", Udruženja građana pogođenih ratnom štetom 1991-1996. i Udruge bojovnika postrojbi HOS-a Sarajevo obilježena je godišnjica pogibije Mehe Porobića i Ivice Stanića.
08.10.2020. u 16:16
get url
text

Delegacije su položile cvijeće na mezaru rahmetli Mehe (Ibrahima) Porobića na Kovačima gdje se okupljenim braniteljima, supruzi i sinu, obratio general Dževad Rađo koji je istakao da se zasluge Zlatnog ljiljana koji se nakon trećeg ranjavanja vratio u jedinicu u odbrani ilidžanskih naselja, i koji se istakao u svim vojnim operacijama, ne smiju zaboraviti.

Nakon polaganja vijenaca i cvijeća na Kovačima okupljeni su se uputili na mjesto pogibije Mehe Porobića i Ivice Stanića te njihove spomenike okitili vijencima i cvijećem, kao mali čin pažnje za njihovo veliko djelo, te odali počast ovim herojima.

Meho Porobić, pukovnik i načelnik štaba 102. motorizovane brigade, pored Zlatnog ljiljana, dobitnik je Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, a ove nagrade su mu posthumno dodijeljene. Poginuo je sa saborcima 8. oktobra 1992. u borbama za Aziće. Na istom mjestu život je časno položio i borac, major Ivica Stanić, koji je ostao da brani svoje ognjište. Bio je pripadnik HVO-a, saopćeno je iz Općine Ilidža. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.