open-navfaktor-logo
search
Odata počast
Obilježena godišnjica stradanja 43 Sarajlija na Markalama
Brojni građani, rodbina, prijatelji i zvaničnici Sarajeva i Bosne i Hercegovine polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe prisjetili su se Sarajlija koji su ubijeni na današnji dan 1995. godine kod ulaza u Gradsku tržnicu na Markalama.
28.08.2023. u 12:00
get url
text

Prisutni su se prisjetili strašnog masakra na Markalama u kojem je tada ubijeno 43 Sarajlija, dok ih je 84 lakše i teže ranjeno.

Minobacačka granata ispaljena iz pravca Trebevića, eksplodirala je kod sjevernog ulaza u sarajevsku Gradsku tržnicu. Time su srpske vojne, policijske i paravojne formacije na današnji dan prije 28 godina počinile još jedan u nizu stravičnih zločina u ratu vođenom u Bosni i Hercegovini od 1992. do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u novembru 1995. godine.

{$galerijaFotografija}

Danas je ovim povodom položeno cvijeće i pročitana su imena smrtno stradalih Sarajlija.

Rođaci Jasmine Hodžić koja je poginula u masakru na Markalama, kazali su da je ta djevojka tada imala 32 godine i da je planirala udaju upravo tih dana.

- Ona je radila, javljala nam se. Slali smo joj šta joj treba. Dva dana prije toga dobili smo od nje pismo da treba da se udaje i da treba da kupuje neke stvari. Mi smo joj poslali. Otišla je u grad da kupi nešto za vjenčanje i to se dogodilo. Roditelji su samo nju imali, to je velika tragedija. I sada su u njenoj sobi neke njene stvari. Teško je govoriti o tome - rekli su Jasminini rođaci Zahid i Hasreta Hodžić.

Civilna žrtva rata Šefika Skorupan izjavila je da je vrlo važno da mlade generacije znaju šta se dešavalo tokom opsade Sarajeva i agresije na BiH.

- Trebamo svaki dan podsjećati omladinu na ovo da se nikada i nikome više ne ponovi. Stradanje na Markalama je velika tuga. Mnogih više nema među nama i nisu dočekali pravdu. Ovo je sramno od svijeta - kazala je Skorupan.

Također se prisjetila dešavanja tog kobnog dana, kada su u tadašnju Vojnu bolnicu dovezene žrtve.

- Tog dana sam bila na fizijatriji i tada je toliko auta dovlačilo ranjene osobe. Vidjela sam kroz prozor djevojku, samo trup je ostao. To je bila strahota vidjeti, a kamoli doživjeti - rekla je Skorupan.

0J4A9424.JPG
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.