open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na zločine
Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Vlasenici: Danas slobodno šetaju oni koji su ubijali i mučili ljude
Godišnjica stradanja Bošnjaka u Vlasenici tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu obilježena je danas kraćim programom na Šehidskom mezarju Rakita.
24.04.2021. u 14:33
get url
text

Iako je bilo planirano da se na ovaj dan obavi 17. kolektivna dženaza za sedam vlaseničkih šehida, zbog epidemiološke situacije i važećeg ograničenja tokom okupljanja građana na otvorenom u entitetu RS, Organizacioni odbor je zaključio da ne postoje uslovi za njeno održavanje. Članovi porodica šehida, koje su dale svoj pristanak za ukop posmrtnih ostataka njihovih najmilijih, složili su se s prijedlogom da se dženaza odgodi do momenta kad se za njeno održavanje steknu uslovi, saopćilo je Muftijstvo tuzlansko.

Obilježavanju godišnjice stradanja Bošnjaka u Vlasenici prisustvovali su muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

- Naše iskazivanje dubokog poštovanja prema šehidima i njihovim porodicama ne prestaje tokom cijele godine ali u ovo doba, kada su počinjeni strašni zločini, prisjećanje na njih je još snažnije. Njihova imena trajno su upisana na stranicama države Bosne i Hercegovine. Na našem putu da osvijetlimo istinu o stradanju našeg naroda, naših šehida koji su na visokom stepenu kod Allaha, dž.š., i našoj borbi da svaki zločinac izađe pred lice pravde, neće nas pokolebati opstrukcije, zastrašivanja i uznemiravanja Bošnjaka kojima svjedočimo i ovih dana - poručio je muftija Fazlović.

Nekažnjavanje zločinaca i činjenica da su mnogi od njih na slobodi dala je za pravo onima koji danas žive na ovom prostoru da vjeruju da su oni radili dobre stvari, kazao je potpredsjednik Ramiz Salkić.

- To je ključni problem u Bosni i Hercegovini jer evo danas, ovdje u Vlasenici, slobodno šetaju oni koji su ubijali i mučili ljude u logoru Sušica. Tako je u i Zvorniku, Bijeljini, Bratuncu, Srebrenici i na drugim mjestima. To je ključni problem - poručio je potpredsjednik Salkić.

Na Šehidskom mezarju Rakita proučen je Jasini-šerif i hatma dova, a ovaj kraći program pripremili su Organizacioni odbor kolektivne dženaze i Medžlis Islamske zajednice Vlasenica. Hatme su ranije proučile koordinatorice i džematlijke odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog i MIZ Vlasenica. Danas je klanjana dženaza Mevludinu Ferhatoviću, čija porodica neće biti u mogućnosti da prisustvuje kolektivnoj dženazi. Programu su prisustvovali glavni imam Nurdin-ef. Grahić, predsjednik Organizacionog odbora Zajim Mahmutović i imami Medžlisa Vlasenica.

Glavni imam Grahić je istakao da je april mjesec u kojem je počelo stradanje Bošnjaka u Vlasenici, te bez obzira na nedaće na koje u ovim godinama nailazimo, nikada nećemo zaboraviti 2.440 ubijenih Bošnjaka, od čega je 289 djece i oko 400 žena. Iskazao je nezadovoljstvo načinom na koji se općinske vlasti odnose prema Bošnjacima u Vlasenici. U potpunosti je izostala njihova institucionalna i ljudska podrška organiziranju kolektivne dženaze, dok je s druge strane isti dan održana biciklistička trka sa nekoliko stotina učesnika, kazao je glavni imam Grahić, saopćilo je Muftijstvo tuzlansko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.