open-navfaktor-logo
search
Zlo nad civilima
Obilježene 32 godine od formiranja jednog od nazloglasnijeg logora, Trnopolje: Hajdemo jednom priznati svi...
AUTOR: BHRT/Faktor
26.05.2024. u 14:56
get url
text
S obilježavanja godišnjice
S obilježavanja godišnjice
FOTO: Senudin Safic/Screenshot
U Trnopolju kod Prijedora danas je obilježna 32. godišnjica formiranja logora Trnopolje u koji su zatvarani Bošnjaci i Hrvati.
Prisustvovalo je nekoliko stotina preživjelih logoraša, kao i članova porodica ubijenih. 
Organizatori obilježavanja su bili Savez logoraša Bosne i Hercegovine i Udruženje logoraša Prijedor i Kozarac.
Kako je izvijestio BHRT, glavne poruke koje su se čule jesu da se nikada ne ponovi, da se ne zaboravi, da istina neće biti izbrisana, ali da mlade generacije treba učiti suživotu i toleranciji. 
- Da se jednom dokaže da se desio zločin, da se ne bi ponovo desio nigdje u svijetu. Hajdemo jednom priznati svi, hajdemo obilježiti sve naše logore i sva strateška mjesta bez obzira na vjeru i naciju, da se svugdje priđe i pokaže da se zlo uradilo nad civilnim stanovništvom - kazao je za BHRT logoraš Fikret Alić.
Logor Trnopolje, poznat je i po činjenici da je kroz isti, prema podacima Haškog tribunala, prošlo 23.000 logoraša, po čemu je najmasovniji logor za civile od Drugog svjetskog rata.
Otkriven je 5. augusta 1992. godine, kada su britanski reporteri i napravili fotografije izgladnjelih logoraša iza žice. Iz logora "Trnopolje" je 21. augusta izvedeno oko 200 logoraša, koji su kasnije ubijeni na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću.
Nekoliko stotina logoraša iz ovog i drugih prijedorskih logora su strijeljani od strane interventnog voda policije Prijedora, na Korićanskim stijenama, na Vlašiću, gdje su samo rijetki pojedinci preživjeli skokom u ponor, netom prije strijeljanja.
Haški tribunal je zbog zločina u Prijedoru osudio ukupno 19 osoba na više od 270 godina zatvora i dvije doživotne kazne. Sud Bosne i Hercegovine je zbog zločina počinjenih u Prijedoru pravosnažno osudio 22 osobe na 378 godina zatvora, objavio je Detektor.ba.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.