open-navfaktor-logo
search
Godišnjice
Obilježene 483 godine Gazi Husrev-begove biblioteke: Čuvar naslijeđa duhovne i kulturne baštine BiH
Osnovana je 8. januara 1537. godine i jedna je od najznačajnijih ustanova tog tipa na Balkanu. Ova ustanova trenutno ima oko 100.000 bibliotetskih jedinica u koje spadaju rukopisi, knjige, različiti dokumenti i časopisi
15.01.2020. u 15:56
get url
text

Prigodnim programom i promocijom djela obilježena je 483. godišnjica Gazi Husrev-begove biblioteke, institucije koja skoro pola milenija sakuplja i čuva relevantno dokumentarno naslijeđe za proučavanje duhovne i kulturne baštine BiH.

Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić podsjetio je da Gazi Husrev-begova biblioteka od preseljenja u nove prostorije 2014. godine, obilježava godišnjicu osnivanja i kontinuiranog rada. 

- Cilj nam je da ostanemo stalno u kontaktu sa našim korisnicima, javnošću, ljudima koji cijene i podržavaju projekte biblioteke. Naš je cilj da ovo kulturno blago, koje se čuva u rafama Gazi Husrev-begove biblioteke, a odnosi se na kulturnu historiju BiH i naroda koji su živjeli na ovim prostorima, na kvalitetan način valoriziramo, predočimo svjetskoj i domaćoj javnosti na kvalitetan način kroz digitalne forme, izložbe, objavljivanje knjiga, publikacija kako bi ono što je naša prošlost bilo dostupno generacijama koje dolaze - pojasnio je Lavić. 

Poručio je da Gazi Husrev-begova biblioteka ostaje otvorena za sve ideje i projekte u namjeri da prati savremena stremljenja i da na kvalitetan način valorizuje našu kulturnu baštinu. 

U okviru ovogodišnje svečanosti upriličena je promocija djela: "Katalog osmanskih dokumenata Gazi Husrev-begove biblioteke", autorice Azre Gadžo Kasumović, "Trajnost islamskog naslijeđa: rukopisi Gazi Husrev-begove biblioteke", autora dr. Mustafe Jahića i djelo "Iz rukopisnog blaga Gazi Husrev-begove biblioteke", autora hafiza Hase Popare, koja su nastala kao rezultat dugogodišnjeg rada i istraživanja tih bivših uposlenika biblioteke.

Promotori su bili prof. dr. Alena Ćatović, prof. dr. Munir Drkić i doc. dr. Ahmed Zildžić.

Prof. dr. Alena Ćatović, sa Odsjeka za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, govorila je o "Katalogu osmanskih dokumenata Gazi Husrev-begove biblioteke", navodeći da ga je priredila Azra Gadžo Kasumović. 

- "Katalog" je prvi koji se bavi osmanskim dokumentima u izdanju Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu. Bibiloteka ima preko 10.000 rukopisa, koji se tiču osmanskih dokumenata i u ovom je obrađeno oko 1.600. Nadamo se da će izaći i drugi katalozi koji će propratiti i obraditi ove dokumente - pojasnila je Ćatović. 

Djelo "Trajnost islamskog naslijeđa: rukopisi Gazi Husrev-begove biblioteke" promovirao je prof. dr. Munir Drkić. 

- Autor ove knjige je dugogodišnji direktor biblioteke dr. Mustafa Jahić i u ovoj knjizi on na malo detaljniji način, u odnosu na 18 kataloga, koliko ih je dosad bibiloteka objavila, predstavlja više od 700 najznačajnijih rukopisa, odnosno djela u rukopisu na arapskom, perzijskom, turskom i bosanskom jeziku. Djela su poredana tematski, po naučnim oblastima, iz ukupno 31 naučne oblasti. Kao takva, knjiga je veoma dobrodošla za predstavljanje široj javnosti - pojasnio je Drkić.

U okviru svečanosti dodijeljene su zahvalnice i priznanja određenim institucijama i pojedincima za pruženu podršku i pomoć u radu Gazi Husrev-begove biblioteke.

Osnovana je 8. januara 1537. godine i jedna je od najznačajnijih ustanova tog tipa na Balkanu. Ova ustanova trenutno ima oko 100.000 bibliotetskih jedinica u koje spadaju rukopisi, knjige, različiti dokumenti i časopisi.

Ove jedinice pisane su na arapskom, perzijskom, bosanskom i još nekim evropskim jezicima.

Biblioteka je tokom svoje bogate historije nekoliko puta mijenjala lokaciju u Sarajevu, a od 15. januara 2014. godine nalazi se u novoj zgradi na Baščaršiji. Izgradnjom nove zgrade, biblioteka se vratila u svoj dom, tamo gdje je i osnovana, u kompleks Gazi Husrev-begova vakufa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.