open-navfaktor-logo
search
Tužno sjećanje
Obilježeno 30. godina od pogibije Igora Pavlovića, heroja odbrane Bosne i Hercegovine, bio je apsolvent medicine
Na Šehidskom mezarju Kovači danas je položeno cvijeće i odata počast Igoru Pavloviću, heroju odbrane Bosne i Hercegovine, posthumno odlikovanog sa dva najveća priznanja.
24.12.2023. u 14:38
get url
text
Igor Pavlović, Kovači
Igor Pavlović, Kovači

Članovi porodice, prijatelji i saborci sjetili su se danas čovjeka koji je svoj životni poziv na Medicinskom fakultetu zamijenio odbranom domovine.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović istakao je kako se ljudi sjećamo tri puta, kada umru, kada ih se sjećaju porodica i prijatelji i kada ostave svoja djela za sobom.

- Prošlo je 30 godina otkako je svoj život za Bosnu i Hercegovinu dao naš Igor Pavlović, koji je imao dvije ljubavi, medicinu i domovinu. U teškim danima tih devedesetih on se ipak odlučio za domovinu, neustrašivo braneći svaki milimetar ove države.

Danas je Igor mogao biti priznati doktor, a mogao je biti i ministar da ne bi tada zle ruke agresora. Mi smo, nažalost, tada sahranjivali našu mladost, koju danas s ponosom nazivamo našim herojima. Veliki heroj i patriota kakav je bio Igor Pavlović, neće i ne može biti zaboravljen, sve dok njegova djela budu govorila za njega - poručio je miinistar Osmanović, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo. 

Igor Pavlović poginuo je 24. decembra 1993. godine, kao 24-godišnji apsolvent sarajevskog Medicinskog fakulteta, na borbenom zadatku u području Viteza.

Ukopan je, zajedno sa saborcima, na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, gdje mu je danas ukazana počast.

Za ispoljenu hrabrost i doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan. Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine odlikovalo ga je i Ordenom zlatnog grba s mačevima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.