open-navfaktor-logo
search
Zbog prijetnji integritetu
Objavljen interni dokument EU: Prijedlog sankcija RS-u ako se kriza u BiH nastavi
Evropska unija bi trebalo da razmotri sankcije Republici Srpskoj (RS) i da uskrati finansijsku podršku ako kriza u Bosni i Hercegovini nastavi da se pogoršava, navodi se u internom dokumentu EU u koji je uvid imao Reuters.
14.02.2022. u 20:28
get url
text

U internom dokumentu koji je pripremila Služba za vanjske poslove EU za ministre vanjskih poslova EU navodi se da bi trebalo razmotriti zabranu putovanja i zamrzavanje imovine zvaničnika RS-a ako političari bosanskih Srba nastave nastojati da preuzmu ovlasti od države, piše Reuters.

U dokumentu EU se također navodi da bi sankcije mogle biti proširene na "druge aktivnosti koje predstavljaju prijetnju državi", iako bi one trebale ostati kao posljednje sredstvo.

- EU bi mogla odlučiti da iskoristi svoju finansijsku pomoć kao polugu - navodi se u dokumentu, uz podatak da je EU uložila i osigurala oko 1,5 milijardi eura BiH.

Reuters navodi da "BiH prolazi kroz svoju najgoru političku krizu od kraja balkanskih ratova 1990-ih, pri čemu su bosanski Srbi izazivali državne institucije u sklopu svojih dugogodišnjih nastojanja da se otcijepe i na kraju pridruže susjednoj Srbiji"

Podsjeća da su zastupnici u RS-u glasali su 10. februara za formiranje posebnog tijela za izbor sudija i tužilaca, čime su region efektivno povučen iz najviše pravosudne institucije u državi u sklopu separatističke agende.

Njemačka je već pozvala na sankcije lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku, ali Mađarska tvrdi da bi takve mjere bile kontraproduktivne jer EU nastoji uvesti Bosnu i pet drugih balkanskih zemalja u blok.

Sjedinjene Američke Države su 5. januara uvele nove sankcije Dodiku. Američko Ministarstvo finansija optužilo je Dodika, koji je već pod drugim američkim sankcijama, za korupciju i prijetnju stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.