open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Objavljen konkurs za članove UO RTVFBiH na osnovu odredbe koja ne važi; Šabić: Riječ je o bezakonju
AUTOR: M. R. S.
01.07.2024. u 11:51
get url
text
Džemal Šabić, generalni direktor RTVFBiH
Džemal Šabić, generalni direktor RTVFBiH
Zajednička radna grupa komisija za izbor i imenovanje oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine objavila je javni konkurs za izbor članova Upravbog odbora RTVFBiH. 
Biraju se istovremeno četiri člana, i to na mandat od jedne, dvije, tri i četiri godine.
U konkursu se Zajednička radna grupa pozvala na prelazne i završne odredbe Zakona o javnom servisu RTVFBiH iz 2008. godine koje su važile samo tada.
Džemal Šabić, generalni direktor RTVFBiH, kazao je da je riječ o bezakonju. 
- Oni su povukli odredbu koja je bila na snazi samo u tom momentu. Za početak, bilo je logično i pravno gledano ispravno da su prvo te odredbe propustili kroz Parlament FBiH, oživjeli ih, odnosno izmijenili Zakon. Ovako, radi se o bezakonju - istakao je Šabić. 
Dodao je da bi Ustavni sud morao reagirati na ovo. 
Po odredbi na koju se pozvala Zajednička radna grupa, odnosno po članu 65. Zakona  javnom servisu RTVFBiH, već je bio izabran Upravni odbor RTVFBiH.
Trenutna situacija u vezi Federalne televizije je takva da je članovima Upravnog odbora istekao mandat prije više od deset godina, a funkciju obavlja jedan član koji je ujedno i predsjedavajući a kojem je također istekao mandat u 2013. godini.
Prije sedam godina je bilo pokušaja izmjene Zakona o javnom servisu RTVFBiH upravo da bi mogao uopće biti izabran novi Upravni odbor, ali ti pokušaji su bili bez uspjeha.
Konkurs
Dio Zakona o javnom servisu RTV FBiH
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.