open-navfaktor-logo
search
Fondacija Academia
Objavljen konkurs za dodjelu stipendije dr. Azra Spahić i stipendije dr. Alma Suljić
Fondacija Academia objavila je konkurs za dodjelu stipendije dr. Azra Spahić i stipendije dr. Alma Suljić, akademski uspješnim studenticama medicine za akademsku 2023/2024. godinu, saopćeno je iz ove fondacije. 
23.11.2023. u 16:57
get url
text

VEZANI TEKST - Memorijalna šetnja za Azru i Almu: Nikada nećete biti zaboravljene

- Ove stipendije imaju za cilj odati počast životima i naslijeđu dr. Azre Spahić i dr. Alme Suljić, pružajući, kroz njih, podršku dvjema studenticama medicine koje oslikavaju njihov duh, odlučnost i posvećenost obrazovanju, umjetnosti i društvenom aktivizmu.

Stipendija "Dr. Azra Spahić" će osnažiti i podržati akademski uspješne studentice medicine koje dijele Azrinu strast prema nauci i umjetnosti i pokazuju slične kvalitete.

Stipendija "Dr. Alma Suljić" će osnažiti i podržati studentice medicine koje su pored svog visokog akademskog uspjeha pokazale veliku strast prema borbi za jačanje lokalne zajednice i koje su svojim aktivizmom bile pokretačice pozitivnih promjena u društvu.

- Projekat stipendija "Dr. Azra Spahić" i "Dr. Alma Suljić" pokrenut je sa ciljem očuvanja i njegovanja imena naših dragih kolegica, koje su svim svojim duhom živjele vrijednosti koje želimo replicirati, i vidjeti više u našoj zajednici - kazao je koordinator projekta i suosnivač fondacije, Adem Nuhović.

- Fondacija Academia prepoznala je vrijednosti koje su dijelile naše dvije tragično preminule kolegice, bit će nam čast u narednim godinama podržati finansijski i logistički, djevojke, studentice medicinskih fakulteta u Bosni i Hercegovini koje zasluže ove posebne stipendije. Zahvaljujemo se porodicama Suljić, Spahić i Alminom suprugu Eminu na ukazanoj podršci i povjerenju - kazao je predsjednik fondacije, dr. Ismar Ećo.

VEZANI TEKST - Grad Sarajevo će podići spomen-ploču mladim doktoricama Azri Spahić i Almi Suljić

Fondacija Academia predstavlja nevladinu organizaciju okupljenu sa ciljem promocije i unapređenja nauke, zdravlja i edukacije. Broji više od tri stotine studenata, od kojih 50 aktivno učestvuje u njenom radu. Osnovana je sa misijom podrške razvoju vrijednosti i vještina studenata i mladih profesionalaca biomedicinskih nauka. Naši članovi su studenti i mladi ljekari, stomatolozi, farmaceuti i drugi profesionalci u poljima biomedicinskih nauka koji posjeduju iznimne vještine i iskustvo u vođenju projekata, organiziranju događaja i usmjeravanju finansija za stipendije i druge projekte pod pokroviteljstvom Fondacije.

Konkurs stipendije, kao i sve ostale informacije možete pronaći na stranici Fondacije: www.fondacijaacademia.com

Azru Spahić i Almu Suljić je 26. maja u ulici Maršala Tita na Marijin Dvoru automobilom udario 27-godišnji Armin Berberović. Azra je preminula na mjestu nesreće, dok je Alma, nakon skoro mjesec borbe, izgubila život u KCUS-u.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.