open-navfaktor-logo
search
Upravljački centar
Objavljen tender za implementaciju projekta za brži protok saobraćaja u Sarajevu
Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je putem Portala za nabavke Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) objavilo tender za nabavke, usluge nadzora i implementaciju Projekta adaptivnog upravljanja saobraćajem i opremanja Centra za upravljanje saobraćajem.
11.12.2021. u 17:16
get url
text

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta je pojasnio da će se tim projektom uspostaviti adaptivno upravljanje semaforskim sistemom, kao i upravljanje saobraćajem na svim saobraćajnicama u Kantonu.

- Ovakav projekt ima veliki značaj za rasterećenje gužvi u saobraćaju kao i za smanjenje štetnih emisija izduvnih gasova - istakao je Šteta.

Pored ugradnje najsavremenije opreme na svim raskrsnicama, uspostavit će se i upravljački centar odakle će se moći vršiti nadzor nad saobraćajnicama.

- Iz upravljačkog centra će se na bazi potreba, stanja i gužvi mijenjati zeleni valovi i samim tim će se ubrzati saobraćaj. Prema našim procjenama, kada projekt bude adaptiran i implementiran, protočnost vozila na dionici od grada do Ilidže će se ubrzati za 30 posto – rekao je Šteta

Uspostavljanje ovog sistema pomoći će u rješavanju konfliktnih situacija, a video nadzor će omogućiti blagovremenu reakciju na prekršaje u saobraćaju.

Ovo je prvi od tri tendera vezanih za ovaj projekt. Drugi tender će se odnositi na izradu projektne dokumentacije centra i projektovanje sistema na raskrsnicama, a treći na izgradnju i opremanje centra za upravljanje saobraćajem i opremanje kompletnih raskrsnica.

Vrijednost projekta je procijenjena na sedam miliona eura, a sredstva će biti osigurana putem zajma kod EBRD-a, po čijim će se pravilima i procedurama provoditi nabavka, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.