open-navfaktor-logo
search
Brojni tekstovi
Objavljena knjiga "Alija Izetbegović zvanično i nezvanično", novinara Šefke Hodžića
Šefko Hodžić objavio je knjigu pod nazivom "Alija Izetbegović zvanično i nezvanično", koja sadrži brojne tekstove što ih je napisao kao novinar ali i one nastale nezvanično u razgovoru sa Alijom Izetbegovićem.
25.11.2022. u 12:46
get url
text

- Ovo je priča ratnog reportera Oslobođenja o predsjedniku države i vrhovnom komandantu. O njemu sam počeo pisati pred rat u Bosni i Hercegovini, pa puno u ratu, pa poslije rata - do njegove smrti. Dogodilo se da sam baš izvještavao sa dženaze Alije Izetbegovića, na Kovačima u Sarajevu, redakcijski zadatak je bio da pišem o ukopu predsjednika - kazao je za Fenu Hodžić.

Tekstovi koji su objavljeni u knjizi obuhvatili su događaje na kojima je sretao Aliju Izetbegovića i o tome izvještavao.

- Dakle, zvanično Alija Izetbegović to je ono što sam objavio u Oslobođenju, nezvanično - ono što sam pisao o njemu u Dnevniku. Bilo je mnogo svečanosti na kojima je on govorio, a ja izvještavao. Ima nekih sjajnih njegovih besjeda. To je tek izbor tekstova koje sam objavio, jer ima materijala za još jednu knjigu - naglasio je.

Precizira da nikad tokom novinarske karijere nije pratio Aliju Izetbegovića na putovanjima, a njegovi tekstovi su obično nastajali u neobičnim situacijama.

Iz obimne građe, Hodžić je izdvojio tekst pod nazivom "Snajperski safari - na Sarajlije", iz 1994. godine. Već tada je, kaže, bila poznata ta priča. Taj tekst nastao je, kaže, kad je izvještavao sa smotre Odreda za specijalnu namjenu MUP-a BiH "Bosna" u Sarajevu. Tom prilikom pitao je generala Mustafu Hajrulahovića Talijana o "snajperskom safariju" na Sarajlije, dok su čekali Aliju Izetbegovića da održi govor.

Knjiga "Alija Izetbegović zvanično i nezvanično" prati period od 1991. godine, a završava se smrću Alije Izetbegovića odnosno godinu dana kasnije kad je objavljena njegova knjiga "Tajna zvana Bosna". Sadrži i fotografije, uglavnom nastale uz tekstove Šefke Hodžića objavljene u listu Oslobođenje.

Šefko Hodžić (1945.) radio je kao novinar u mnogim redakcijama. Kao ratni reporter Oslobođenja Hodžić je, od 1992. do 1995. godine, objavio više stotina izvještaja i reportaža sa ratišta iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine. Snimio je i brojne ratne fotografije. Proglašen je ratnim reporterom za 1992. godinu, a 1996. dobio je Plaketu Armije RBiH - najviše armijsko priznanje za civile, te nagradu lista Oslobođenje "30. avgust" za četverogodišnje izvještavanje sa bh. ratišta.

Do sada je objavio nekoliko knjiga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.