open-navfaktor-logo
search
Ko će u Dubai
Objavljene liste kompanija i turističkih zajednica koje će predstavljati BiH na EXPO 2020
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas na web stranici Ministarstva konačnu listu kompanija i turističkih zajednica koje će u narednim mjesecima predstavljati strateške grane privrede i industrije Bosne i Hercegovine na svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai.
27.12.2021. u 21:56
get url
text

Na poziv za iskazivanje interesa i paket podrške za predstavljanje na ovoj izložbi prijavilo 97 kompanija, sedam turističkih zajednica i 45 projekata, te da je Komisija nakon prve faze poziva sačinila preliminarnu listu poslovnih subjekata koji su prošli na ovom pozivu.

Nakon eliminacijske faze, Ministarstvo privrede KS pozvalo je sve poslovne subjekte sa preliminarne liste da dostave obaveznu dokumentaciju kako bi Komisija izvršila verifikaciju ostvarenih bodova po prijavi na online aplikaciju.

U proteklom periodu Komisija je izvršila verifikaciju dostavljene dokumentacije i ostvarenih bodova u prvoj fazi, te sačinila konačnu listu poslovnih subjekata koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na izložbi EXPO 2020 Dubai.

- U narednim danima pozvat ćemo sve koji su zadovoljili uvjete i obavit ćemo razgovore sa svima koji su prošli fazu II, kako bi se još jednom uvjerili u spremnost učesnika, njihove lične kompetencije, obzirom da imamo industrije koje će timski nastupiti i predstavljati, kako industriju iz koje dolaze i njene prednosti, tako i svoje vlastite biznise - podsjećaju iz Komisije.

Lista je dostupna na web stranici Ministarstva na ovom linku

Komisija je danas objavila i preliminarnu listu projekata koji su prošli prvu fazu ovog poziva, a narednih dana uradit će i verifikaciju i validaciju obavezne dokumentacije. Iz Komisije ističu da je proces odabira projekata potrajao jer su se teže uklapali u kriterije metodologije, kao da je sam proces iziskivao više kontrole u odnosu na kompanije i turističke zajednice.

- Sve su to dobri projekti i žao nam je da ne budu predstavljeni potencijalnim investitorima i zato smo s velikom pažnjom pregledali svaki segment pristiglih projekata, kako bismo izabrali najbolje. Ministarstvo će sagledati sve mogućnosti da i svim ostalim relevantnim projektima i aplikantima koji imaju šanse da se predstave na EXPO 2020 i budu dio ove priče, osigura barem tehničku podršku za odlazak na ovu najveću svjetsku izložbu - kazali su iz Komisije.

Preliminarna lista projekata koji su prošli prvi krug Poziva, dostupna je na ovom linku

Sve privredne subjekte sa preliminarne lista koji su se u fazi I plasirali među 10 projekata Ministarstvo privrede poziva da za fazu II dostave verifikacionu dokumentaciju, najkasnije do 30. decembra 2021. godine.

- Oni koji su aplicirali za projekte, bit će pozvani da urade kratku prezentaciju projekta i spremnosti istih za prezentaciju na EXPO 2020 izložbi - napominju iz Komisije.

Plan predstavljanja poslovnih subjekata na izložbi EXPO 2020 Dubai podrazumijeva minimalno pet dana za svaku industriju pojedinačno u naredna tri mjeseca, a detaljan plan, odnosno termini odlazaka bosanskohercegovačkih predstavnika bit će precizirani, nakon što se objave sve konačne liste, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.