open-navfaktor-logo
search
Bez znanja ministra
Objavljeni detalji: Zbog čega je Milanović slao hrvatske vojnike u BiH
Javnost u Bosni i Hercegovini uznemirena je nakon izjave ministra odbrane Marija Banožića prema kojoj je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović bez njegovog znanja namjeravao poslati vojsku u BiH, ističući da je skandal izbjegnut u posljednji čas.
01.11.2021. u 08:27
get url
text

VEZANI TEKST - Hrvatski ministar otkrio: Milanović je htio poslati vojsku u BiH, u zadnji trenutak izbjegli smo skandal

Sada je objavljeno i o čemu se tačno radilo.

Dok savjetnik predsjednika Hrvatske Milanovića, penzionisani general Marijan Mareković tvrdi da nije tačno da je predsjednik tražio da se pošalje vojska u Bosnu i Hercegovinu, Jutarnji list saznaje kako se to dogodilo u martu ove godine.

Kako navode, četvero pripadnika Počasno-zaštitne bojne upućeno je u Bugojno na posljednji ispraćaj posmrtnih ostataka četverice pripadnika HVO-a.

Upravo je je penzionisani general Marijan Mareković na tom događaju bio izaslanik predsjednika. Uz njega je bio i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na fotografijama koje je objavio Fenix-magazin.de, jasno se vidi da su prilikom polaganja vijenaca generala Marekovića i ministra Radmana bile prisutne i pripadnice Počasno-zaštitne bojne.

VEZANI TEKST - Džaferović o izjavi ministra Banožića: Mora se razjasniti sve o tome da se vojska Hrvatske htjela poslati u BiH 

Prema Zakonu o odbrani "odluke o prelasku granice pripadnika Hrvatske vojske radi protokolarno-ceremonijalnih aktivnosti te jedinice nivoa voda i niže donosi ministar odbrane".

Kako saznaje Jutarnji, u ovom slučaju bilo je riječ o četvero pripadnika Počasno-zaštitne bojne, a predsjednik je potpisao odluku o njihovom angažmanu i uputio je načelniku Glavnog štaba admiralu Robertu Hranju.

On je potom napisao naredbu o njihovom upućivanju u BiH. Sagovornici Jutarnjeg ističu da su pripadnici bojne već krenuli na put kada su u Glavnom štabu shvatili da bez odluke ministra odbrane ne mogu slati vojnike preko granice. Na naknadni zahtjev iz Glavnog štaba, ministar odbrane je potpisao odluku kako ne bi došlo do međunarodnog skandala. Pripadnici bojne su odluku čekali u Splitu i nakon što je ona potpisana krenuli su za Bugojno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.