open-navfaktor-logo
search
Plješevica
Objavljeni snimci: "Hrvatske šume" sijeku drveće na teritoriji BiH?
Preduzeće "Hrvatske šume" u pograničnom pojasu sa Bosnom i Hercegovinom na planini Plješevici siječe šumu, a jedan dio ove planine je ogoljen.
14.05.2020. u 09:04
get url
text

Pojavile su se i informacije kako su šumari ušli na teritoriju naše zemlje. Ovo je upravo jedna od glavnih ruta kojom prolaze migranti nadajući se kako će ilegalno ući u Evropsku uniju.

Dio Plješevice iznad aerodroma Željava vidno je ogoljen. Šumu posljednjih par dana sijeku radnici Hrvatskih šuma, kako bi, pretpostavlja se, imali bolji nadzor nad državnom granicom.

Drvo po drvo polako nestaje, ali tu nije kraj, jer kako javlja BHRT, planirana je sječa u dužini od osam kilometara duž granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Upravo ovo je jedna od glavnih ruta kojom prolaze migranti pokušajući ući u Evropsku uniju. Bh. strana, koja tvrdi da se radovi izvode jednim dijelom na teritoriji Bosne i Hercegovine, usprotivila se radu Hrvatskih šuma. Ovo je i izneseno na međudržavnom sastanku prije pet dana. Tada je poručeno da o svemu raspravljaju najviši nivoi vlasti obje države.

Upravnik bihaćke šumarije Muhidin Hadrović ističe da su karte koje koriste u šumariji iz Federalne geodetske uprave. One koje koriste u Hrvatskim šumama imaju drugačije podatke.

Hadrović navodi i da je šumarija u Bihaću trebala dobiti obavještenje od Hrvatskih šuma o ovim radovima. Kontaktirali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske kako bismo saznali da li su izdali nalog za radove, ali do zaključenja ovog priloga odgovor nismo dobili. Bez komentara i u Hrvatskim šumama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.