open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Objekat u Općoj bolnici Sarajevo: Bio izolatorij tokom korone, sad je planiran kao bolnički odjel za veterane
Prostor bivšeg Armijskog medicinskog centra u Općoj bolnici u Sarajevu korišten je kao izolatorij tokom pandemije koronavirusa, a sada je planirano da tu bude uspostavljen bolnički odjel za veterane, saopćeno je nakon sastanka ministra zdravstva Kantona Sarajevo Enisa Hasanovića, ministra za boračka pitanja KS Omera Osmanovića, direktora Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo Ismeta Gavrankapetanovića i direktorice JU Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Alme Bungur.
01.12.2023. u 22:14
get url
text
Sa sastanka
Sa sastanka

Ovaj objekat je u vlasništvu Vlade FBiH i ustupljen je na korištenje Zavodu za javno zdravstvo KS u periodu hitnih javnozdravstvenih događaja u pandemiji.

- Zavod za javno zdravstvo KS je naknadno potpisao Sporazum s Općom bolnicom za korištenje objekta kao izolatorija do okončanja pandemije. Završetkom pandemije, a s obzirom na značajna ulaganja u renoviranje prostora, planira se uspostava bolničkog odjela za veterane u saradnji s Ministarstvom za boračka pitanja KS. U koordinaciji s Vladom FBiH i premijerom Nikšićem, predviđeno je da Zavod za javno zdravstvo vrati ovaj prostor Vladi FBiHe, nakon čega će ga Vlada FBiH ustupiti Općoj bolnici za osnivanje veteranskog odjela - navedeno je u saopćenju nakon sastanka.

Hasanović je istakao nužnost pronalaženja rješenja za nedostatak adekvatnog prostora Zavoda za javno zdravstvo KS, dok je ministar Osmanović između ostalog podsjetio da su u ovoj godini potpisani sporazumi kojima je ministarstvo na čijem je čelu s milion KM podržalo otvaranje Veteranskog odjela u Općoj bolnici, dok je sa 300.000 KM podržalo osposobljavanje Dnevne bolnice za PTSP pri Psihijatrijskoj klinici KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.