open-navfaktor-logo
search
Općina Stari Grad
Obnovljen i uređen Trg oslobođenja - Alija Izetbegović, pogledajte kako sad izgleda
Centralni gradski trg koji nosi naziv Trg oslobođenja - Alija Izetbegović u potpunosti je obnovljen i ponovo predstavlja jedno od omiljenih okupljališta naših građana, ali i mjesto za održavanje najznačajnijih gradskih događaja na otvorenom, navodi se u saopćenju Općine Stari Grad. 
04.08.2022. u 13:16
get url
text

Trg je popločan novim pločama od prirodnog kamena, izvršeno je uređenje svih zelenih površina kao i spomen-bista koje se nalaze na njima, uređen je centralni dio sa novim kamenim oblogama, te postavljene nove klupe. Građani su dobili i novu šahovsku tablu na trgu koja je oduvijek bila omiljeno mjesto okupljanja i zabave starijih generacija. U novom ruhu i sa mnogo boljom infrastrukturom Trg oslobođenja - Alija Izetbegović spreman je da dočeka svoje građane kao i sve goste našeg grada, ali i da bude mjesto gradskih dešavanja.

Nakon brojnih poteškoća nastalih tokom izvođenja ovog projekta usljed potrebe za njegovim prilagođavanjem i izmjenama, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima i uz punu podršku vijećnika Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo uložili su maksimalne napore da se projekat dovede do kraja i da trg dobije izgled dostojan imena koje nosi, ali i svoje bogate historije.

O važnosti ovog trga, svjedoči i njegova historija duga više od 140 godina. Trg je sagrađen davne 1881. godine zajedno sa današnjim Domom Oružanih snaga BiH koji se tada zvao Oficirska kasina. Trg je nosio naziv Oficirski trg i čak i u to vrijeme je bio mjesto održavanja najvećih gradskih skupova i manifestacija. S godinama se mijenjala njegova namjena, ali i nazivi koje je nosio. U periodu između dva svjetska rata nosio je naziv po bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću, a kasnije Trg slobode, da bi 1948. godine bio preimenovan u Trg oslobođenja. Skupština Kantona Sarajevo donijela je u oktobru 2005. godine odluku da se trg nazove Trg oslobođenja - Alija Izetbegović.

{$galerijaFotografija}

Davnih osamdesetih godina na trgu su postavljene spomen-biste bosanskohercegovačkim književnicima: Ivi Andriću, Maku Dizdaru, Skenderu Kulenoviću, Meši Selimoviću i drugima i one se i danas nalaze na ovom prostoru, obnovljene i uređene nakon završetka obnove trga. Kako bi ovo mjesto i dalje bilo odraz poštovanja prema kulturi, tradiciji i bogatoj bosanskohercegovačkoj književnoj historiji, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, na inicijativu Društva pisaca BiH, donio je odluku da se na trgu postavi i bista književnika Alije Isakovića jer se ove godine navršava 90 godina od rođenja ovog velikog bosanskohercegovačkog pisca, kao i 50 godina od izdavanja njegovog "Biserja" – prve antologije bošnjačke književnosti. Općina Stari Grad Sarajevo izdvojila je 15.000 KM za izradu biste pisca Alije Isakovića koja će na trgu biti postavljena sljedeće sedmice.

Na trgu je sačuvana i skulptura Multikulturalni čovjek, spomenik koji je italijanski umjetnik Francesko Perillia poklonio gradu, a koji simbolizuje otpor građana Sarajeva agresiji.

Općina Stari Grad Sarajevo poziva građane da ponovo kao nekad uživaju u obnovljenom Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović i okupljaju se na jednom od najljepših mjesta u našem gradu. Istovremeno, upućuje se poziv i svim organizatorima kulturno-zabavnih sadržaja da koriste ovaj prostor u skladu s njegovom namjenom i da dostave prijedloge za održavanje sadržaja koji će obogatiti ljetnu turističku ponudu grada, stoji u saopćenju Općine Stari Grad Sarajevo.

IMG_20220804_111328.jpg
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.