open-navfaktor-logo
search
Općina Novi Grad
Obnovljeno i izgrađeno sedam dječijih i pet sportskih igrališta
Općina Novi Grad Sarajevo u proteklom je periodu radila na rekonstrukciji i obnovi postojećih i izgradnji novih dječijih i sportskih igrališta. Obnovljeno je i izgrađeno 12 igrališta, u naseljima Dobrinja, Saraj Polje, Alipašino Polje, Boljakov Potok, Briješće, Naselje heroja Sokolje, Dobroševići i Zabrđe.
09.11.2022. u 16:24
get url
text
Saraj polje
Saraj polje

Sportsko igralište sa gumiranom podlogom za mali nogomet i košarku izgrađeno je u ulici Voje Dimitrijevića u MZ "Dobrinja B", a u ulici Trg Sarajevske olimpijade u MZ "Dobrinja D" izgrađen je street workout park za vježbanje tinejdžera i odraslih osoba, sa raznim spravama za vježbanje.

Urađena je kompletna rekonstrukcija sportskog igrališta u ulici Nerkeza Smailagića, u MZ "Alipašino Polje B 2", gdje je izgrađena nova asfaltna ploha površine 625 metara kvadratnih, postavljena nova visokokvalitetna panelna ograda oko cijelog igrališta, novi golovi za mali nogomet, koš za basket i nova rasvjeta.

Također, obnovljene su i sportske plohe u ulicama Ahatovićka, kod OŠ "Mustafa Busuladžić", u MZ "Dobroševići" i Miroslava Krleže, u MZ "Dobrinja B", gdje su izvedeni radovi na rekonstrukciji i asfaltiranju sportskih ploha i ugradnji sportskog mobilijara.

U naselju Saraj Polje, u blizini Centra za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama Oaza i dječijeg vrtića Žubor, izgrađeno je dječije igralište opremljeno urbanim mobilijarom prilagođenom svoj djeci, i onoj sa poteškoćama u razvoju, kao i djeci bez poteškoća.

Rekonstruisano je i obnovljeno dječije igralište u ulici Trg ZAVNOBIH-a, u B fazi Alipašinog Polja. Uz obnovu parkovske površine postavljen je novi urbani mobilijar za djecu i gumena antitraumatska podloga. Rekonstrukcijom igrališta sa parkom djeca su dobila lijepo uređen i ograđen prostor za igru, površine od oko 780 metara kvadratnih.

Obnovljeno je i dječije igralište u ulici Trg Grada Prato, u mjesnoj zajednici "Dobrinja A". Urađena je kompletna obnova igrališta, od betonske plohe, ivičnjaka, do dječijeg mobilijara, a obogaćeno je i spravama za dječiju igru koje ovo igralište ranije nije imalo. Obnovu igrališta sufinansirao je Grad Sarajevo.

Mališani koji žive u mjesnim zajednicama "Alipašin Most II", "Zabrđe", "Naselje heroja Sokolje" i "Briješće" uskoro će dobiti nova dječija igrališta. Igrališta se grade u ulici Esada Midžića, Avde Palića, u ulici Numan paše Ćuprilića kod OŠ "Sokolje" i u ulici Viteška kod OŠ "Behaudin Selmanović". Građevinski radovi, kao i postavljanje gumirane podloge su završeni, a u narednom periodu očekuje se isporuka i postavljanje dječijeg urbanog mobilijara.

U narednom periodu počinju radovi na izgradnji novog dječijeg igrališta u Bojniku, rekonstrukciji sportskog igrališta u Reljevu, rekonstrukciji sportskog igrališta u Višegradskoj ulici, u sklopu Park šume Mojmilo, te rekonstrukciji sportskog igrališta u ulici Šefika Dorića, kao i djelomičnoj rekonstrukciji dječijeg igrališta u ulici Trg djece Dobrinje, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.