open-navfaktor-logo
search
Uputili apel
Oboljeli od dijabetesa tip 1 imaju problem kod ulaska na utakmice i koncerte, evo šta im ugrožava život
U posljednje vrijeme sve više se oboljelim od dijabetesa tip 1 onemogućava da prisustvuju sportskim događajima, koncertima i sličnim javnim priredbama, saopćeno je iz Udruženja oboljelih od dijabetesa tip 1 Sarajevo.
31.08.2023. u 19:42
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

Istakli su da zaštitarske agencije, koje angažiraju organizatori ovih događaja, oboljelim od dijabetesa tip 1 ne dozvoljavaju da unesu sok ili sendvič, čime im zapravo ugrožavaju život.

- Sendvič, keks, a pogotovo sokić su "alat' kojim osobe oboljele od dijabetesa tip 1, u slučaju životno opasne hipoglikemije, regulišu nivo glukoze u krvi, te ih samim tim osobe oboljele od dijabetesa tip 1 u svakom trenutku moraju imati kod sebe.

Osim toga, nije rijedak slučaj da se osobama oboljelim od dijabetesa tip 1 ne dozvoljava da na spomenute "priredbe" unose penove i inzuliske pumpe, te im se na taj način poručuje da nemaju pravo gledati utakmice svog voljenog kluba ili gledati nastup svog omiljenog pjevača ili pjevačice - upozorili su iz ovog udruženja.

Zbog ovoga zahtijevaju od organizatora ovakvih događaja i od zaštitarskih agencija da zaustave diskriminaciju osoba oboljelih od dijabetesa tip 1, te da kontaktiraju udruženja širom Bosne i Hercegovine kako bi im, ukoliko nisu svjesni onoga što rade, objasnili šta je dijabetes tip 1 i šta se može dogoditi ukoliko oboljeli u određenom trenutku kod sebe nemaju sok ili inzulin.

- Udruženja im stoje na raspolaganju, a ukoliko naš apel ne urodi plodom, bit ćemo primorani da sve nadležne domaće i evropske institucije, koje se bave zaštitom ljudskih prava, upoznamo sa navedenom problematikom - naveli su iz ovog udruženja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.