open-navfaktor-logo
search
Inovativni lijekovi
Oboljelima od reumatoidnih bolesti u Posavskom kantonu od 1. decembra bit će dostupna biološka terapija
Oboljelima od reumatiodnih bolesti u Posavskom kantonu uskoro bi trebala biti dostupna biološka terapija.
09.11.2023. u 07:35
get url
text

Dogovoreno je to na sastanku predstavnika Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "Snaga" u Bosni i Hercegovini sa predstavnicima vlasti ovog kantona.

 VEZANI TEKST - Do sada dizali kredite: Pacijenti u FBiH još čekaju na biološku terapiju, u KS kardiolog odlučuje ko će primiti lijek

Kako nam je kazala Alma Serdarević-Stefanišin, predsjednica Udruženja, reumatodne bolesti nisu na listi Fonda solidarnosti koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, te da nikada nisu bili sistemsko, nego projektno rješenje.

- Da bi se riješio taj problem po kantonima, svaki kanton ima pravo da napravi posebne programe liječenja. Dakle, dogovorili smo da reumatološke bolesti budu na posebnim programima liječenja u Posavskom kantonu, a nadležni su obećali da će od 1. decembra bazni lijek koji je na esencijalnoj listi Fonda solidarnosti, biti sto posto novčano pokriven za sve pacijente koji ga koriste - kazala je Serdarević-Stefanišin.

Do sada je biološka terapija osigurana za oboljele u u Kantonu Sarajevo, u Tuzlanskom, te dijelom u Zeničko-dobojskom kantonu.

- Cijena lijeka zavisi od kantona do kantona i marži apoteka, ali mjesečna terapija košta od 120 do 180 KM. Lijek je sposoban držati bolest u stanju mirovanja da pacijent ne mora primati biološku terapiju koja nije za svakog oboljelog - pojasnila je Serdarević-Stefanišin.

Što se tiče biološke terapije, radi se o inovativnim lijekovima koji umnogome oboljeloj osobi poboljšavaju kvalitet života zaustavljajući dalju progresiju i olakšavajući trenutni stepen bolesti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.