open-navfaktor-logo
search
Berbić protiv Lugavića
Obračun Naše stranke i SDP-a u Tuzli: Ko laže i izvrće, a ko je blijeda slika?
U finišu predizborne kampanje za gradonačelnika Tuzle Gradski odbor Socijaldemokratske partije (SDP) obrušio se na kandidata Naše stranke Omera Berbića, koji im je odgovorio.
02.02.2023. u 14:06
get url
text
Lugavić i Berbić
Lugavić i Berbić

Podsjećamo, u Tuzli se 5. februara održavaju prijevremeni izbori, nakon što je dugogodišnji gradonačelnik Jasmin Imamović iz SDP-a prihvatio mandat u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine. SDP je za Imamovićevog nasljednika kandidirao Zijada Lugavića, a među šest kandidata je i Omer Berbić, unuk Selima Bešlagića, koji je bio Imamovićev prethodnik na čelu Tuzle.

Saopćenje SDP-a

- Prosto je nevjerovatno da je Naša stranka kandidovala Omera Berbića, čovjeka koji nema ni znanja, ni iskustva i još uz to pribjegava izvrtanju činjenica, lažima i obmanama glasača. Laž je da njemu pripadaju zasluge za obnovu terena na Stadionu Tušanj jer teren je obnovio Fudbalski savez BiH uz podršku Gradske uprave, a u okviru projekta FIFA, baš kao što je to bio slučaj i u ostalim gradovima u kojima se obnavljaju tereni - navedeno je u saopćenju GO SDP-a Tuzla.

U saopćenju navode i da "Berbić tvrdi da se u Tuzli slabo razvija turizam i da je razvijeniji, naprimjer u Gradačcu".

- Istina je da je u 2021. godini Tuzla uplatila 65,4 posto turističke boravišne takse uplaćene u cijelom kantonu, dok je Gradačac uplatio tri posto. Istina je da je u Tuzli od gradnje prvog slanog jezera, 2003. godine, broj smještajnih turističkih kapaciteta porastao za 1.025 posto te da je u 2022. godini od ukupne kantonalne boravišne turističke takse iz Tuzle uplaćeno oko 70 posto, a sve ostale općine TK su uplatile oko 30 posto - navode iz tuzlanskog SDP-a.

Berbić tvrdi, dodaju oni, da je rad gradske administracije netransparentan, a Federalni ured za reviziju je od 19 revidiranih gradova i općina za budžetsku 2020. godinu, samo i jedino Gradu Tuzli dao pozitivno mišljenje za finansijsko izvještavanje i poslovanje.

- Prema istraživanju Nevladine organizacije "Zašto ne" Grad Tuzla je u 2021. godini ušla u top pet najtransparentnijih gradova i općina u BiH i to u konkurenciji svih 145 gradova i općina u BiH. Berbić tvrdi da je u Tuzli previše zaposlenih u gradskoj administraciji i za primjer navodi Osijek, grad u Hrvatskoj. Time dokazuje da nema ni poštenja ni znanja. Istina je da poslovi civilne zaštite, vatrogasna jedinica, urbanizam, pravobranilaštvo, geodetski poslovi, inspekcije i slično, u Bosni i Hercegovini jesu u gradskoj nadležnosti, a u Hrvatskoj nisu - naveli su, između ostalog, u saopćenju.

Omer Berbić uzvratio je rekavši da je "'novi tuzlanski SDP je blijeda slika 'stare partije', nažalost".

Stara i nova Partija

- Novi tuzlanski SDP je blijeda slika starog SDP-a, gdje samo na spomen ove partije ustanete radi imena koja su krojila politiku Grada Tuzla. Novim imenima, kada bi izbrisali člansku kartu stranke, u CV-u bi ostalo par knjiga. Nažalost, potkapacitirani i istrošeni kadrovi SDP-a svojim postupcima i kadrovskim rješenjima ruše dignitet ove stranke, ali i imidž grada Tuzla kao najprogresivnijeg bh. grada - odgovorio im je Berbić.

Kada su u pitanju konkretne optužbe na njegov račun, on je objavio oficijelni stenogram sa Gradskog vijeća gdje se, kako je naveo, "vidi da smo zahvaljujući diskusijama Ćerima Rastodera i mene lično izmogli sredstva da uđemo u program UEFA-e i NSBiH za zamjenu travnjaka stadiona Tušanj".

Kada je u pitanju turizam u Tuzli, Berbić je naveo da o tome govore statistički podaci.

- Podaci govore da je na bazi istraživanja kompletne teritorije BiH 2021. u Tuzli bilo manje od 2,77 posto turista i 2,17 posto noćenja. Grad Tuzla jeste turistički centar kada ga poredite sa Sapnom, Banovićima i Živinicama, uz dužno poštovanje prema navedenim općinama, ali nije za Sarajevo, Mostar ili Banja Luku, s kim treba da se poredimo kao treći grad po veličini u Bosni i Hercegovini. Ovo su relevantni podaci koji pokazuju da se, ni u kojem slučaju grad Tuzla ne može voditi kao turistički centar, kako ga pjesnici iz SDP-a slikovito prikazuju - naveo je Omer Berbić.

On je objavio i službeni izvještaj Ureda za reviziju FBiH gdje jasno stoji da je grad Tuzla dobio, ne pozitivno mišljenje, nego mišljenje sa rezervom, što ne predstavlja pozitivno ocijenjeni izvještaj.

- Javna je tajna da ima veliki broj povlaštenih uposlenika koji su došli partijskom linijom ili su u srodstvu sa vijećnicima te su kao takvi u milosti gradonačelnika i smiju na posao dolaziti u fleksibilno radno vrijeme bez odgovornosti prema poslu. Ako želite da pričamo o konkretnim imenima, srodstvu ili partijskoj liniji, sa zadovoljstvom ću objaviti imena svih takvih - odgovorio je Berbić SDP-u na navode o broju zaposlenih u gradskim službama.

On je istakao da SDP jeftinim spinovima pokušava skrenuti pažnju sa poraznih činjenica.

- Prvi put u historiji Tuzle, SDA na terenu radi za kandidata SDP-a. Prvi put u historiji, SDA ima potpredsjednika Gradskog vijeća Tuzla - zaključio je Berbić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.