open-navfaktor-logo
search
Državna komisija za granicu
Obradović: Čeka se odgovor Hrvatske o granici, Srbija ne želi potpisati mape, traže korekcije granice na četiri mjesta
Državna komisija za granicu Bosne i Hercegovine razmatrala je prošle godine mogućnosti nastavka razgovora na rješavanju graničnih pitanja sa susjednim državama, međutim, nije bilo značajnijih aktivnosti i sastanaka sa predstavnicima Hrvatske i Srbije, navodi se izvještaju o radu ove komisije.
06.11.2023. u 08:13
get url
text

VEZANI TEKST - BiH i Srbija: Granice između bivših republika SFRJ su granice koje štiti međunarodno pravo

Član ove komisije Željko Obradović iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove kazao je za Faktor kako je komisija u aprilu ove godine uputila pismo namjere prema Beogradu i Zagrebu u kojem su naveli spremnost za nastavak razgovora "posebno s Hrvatskom imajući u vidu određivanje tromeđne tačke između BiH, Hrvatske i Crne Gore".

- Tu smo tehnički sve izdogovarali i koordinate tromeđe. Trebamo samo formalno preći na procedure potpisivanja protokola. Trenutno čekamo odgovor Hrvatske. Naravno da smo spremni s Hrvatskom ići i u razgovore oko otvorenih pitanja, poput granice na moru - kazao je Obradović.

On podsjeća da je granica između Bosne i Hercegovine i Srbije je identificirana ,"samo što kolege iz Srbije nisu htjele potpisati mape, već žele da idemo u korekcije granice na četiri lokaliteta i tu smo stali".

Riječ je o području hidrocentrala Zvornik i Bajina Bašta, dio pruge Beograd – Bar (selo Štrpci, općina Rudo), kao i enklava Međurečje, koja je dio općine Rudo, ali je u potpunosti okružena teritorijom Priboja u Srbiji.

VEZANI TEKST - Bećirović predložio razmatranje državnog razgraničenja BiH i Srbije

 Posljednji sastanak komisija za granicu Bosne i Hercegovine i Srbije održan je 2010. godine.

- Njihovi zahtjevi za korekcije su iznad ingerencija ove komsiije. Treba tu i političke volje. Kada je u pitanju Crna Gora, prije sedam dana je bio sastanak stručnih skupina u Mostaru koje pripremaju dokumentaciju za obilježavanje granice između Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Tu više nema nikavih sporova, ugovor je potpisan, ide se u procedure pripreme za obilježavanje granice između Crne Gore i BiH - kazao je Obradović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.