open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Obratio se javnosti: Mario Nenadić objasnio zašto je podnio ostavku
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić podnio je jučer ostavku, te se tim povodom na današnjoj press konferenciji obratio javnosti.
19.11.2020. u 10:39
get url
text

- Uslijedlila je nakon što je 18 zastupnika u Skupštini KS podnijelo Skupštini prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi KS. Ja ovim činom prije svega želim ubrzati proces uspostave nove vlasti, s obzirom na vrlo složenu situaciju u KS, kada se prije svega radi o pandemiji koronavirusa. Želim na svaki način dati podršku uspostavi vlasti da do nje dođe što prije – rekao je Nenadić.

On je dodao kako je njegov cilj usmjeren u svrhu konkretne uspostave nove funkcionalne Vlade, čije će odluke i potezi imati podršku i prohodnost u Skupštini KS.

- Pokušavam na odlasku, a za to sam se borio i tokom čitavog mandata, koji je trajao oko osam mjeseci, uspostaviti novu praksu sa puno vise političke tolerancije i etabliranjem novih principa koji možda izazivaju i nepovjerenje i zbunjenost dijela javnosti, ali će na prvo mjesto staviti interes građana KS – istakao je Nenadić.

Podsjetio je da dolazi treći sastav Vlade u samo godinu i 11 mjeseci, te apelovao na sve političke stranke i građane da je neophodno da im pruže podršku i pomoć u ovim teškim vremenima za KS.

- Evidentno je da je došlo do promjene skupštinske većine i izvjesno je da predstoji izglasavanje nepovjerenja Vladi KS i odlučio sam se ovim formalnim činom podnošenja ostavke na dužnost premijera Kantona potvrditi da se radi o činjenici da trenutna Vlada nema podršku 18 zastupnika u Skupštini KS, pa time ni skupštinsku većinu, pa samim tim ni osnov niti pravo da se zadrži više ni dana - naglasio je Nenadić.

Prema njegovim riječima, ovom ostavkom na poziciji premijera KS smatra se da su i svi članovi Vlade podnijeli ostavku, pa je time i ubrzan proces.

- Postalo je jasno da je Vlada izgubila povjerenje skupštinske većine jer prijedlozi i odluke Vlade nisu mogli biti usvajani zbog nedostatka podrške i potrebne većine u Kantonalnoj skupštini. Podsjećam da sam prije više od mjesec i po nakon što je postalo jasno da je u Skupštini Kantona promijenjena većina u vlasti, najavljivao da ću ubrzati i olakšati promjenu vlasti, a sada kad je to i pismenim prijedlogom za glasanje nepovjerenja Vladi ozvaničeno, odlučio sam se na ovakav postupak – kazao je.

Nenadić je napomenuo da i članovi Vlade također nedvojbeno podržavaju pokrenute procese.

- Svi smo svjesni da je situacija na terenu jako složena i komplicirana. Bili smo u moratoriju tačno 51 dan i mislimo da djelimična relaksacija moratorija nije dovoljan argument da se ova Vlada zadrži na dužnosti niti dana nakon narednog ponedjeljka. Ja sam zatražio da presjedavajući Skupštine ovu ostavku odmah uputi na daljnje protvrđivanje od strane Skupštine KS. U samoj ostavci, koja je javnosti dostupna na našoj web stranici, jasno se kaže da sam ja i u okviru ostavke računao i na to da može doći do izvjesnog politiziranja ove situacije, tako da tri stava pred kraj ostavke se jasno kaže da u slučaju da Skupština KS ipak ostane pri pokrenutoj proceduri izglasavanja nepovjerenja, ovim potvrđujem da sam saglasan i sa tom procedurom i da ću u tom slučaju ostavku odmah podnijeti po izglasavanju.

Dodao je kako nema ni jednog razloga da u ponedjeljak, bilo u proceduri prihvatanja ostavke, bilo u proceduri izglasavanja nepovjerenja Vladi KS, ovaj proces bude okončan i da se otvori mogućnost za imenovanje mandatara i preuzimanje dužnosti od strane nove Vlade KS.

- U ponedjeljak, ukoliko se bude krenulo kroz proceduru izglasavanja nepovjerenja, mi imamo zakonsku mogućnost da 48 sati prije same sjednice, dostavimo svoje izjašnjenje i upravo danas na sjednici Vlade mi ćemo i konkretizovati naš dogovor na koji način i u kojoj formi ćemo svoje izjašnjenje pripremiti za Skupštini KS.

Zahvalio se građanima, opoziciji i poziciji u vlasti.

- Mislim da niko u ovom procesu nije bio netolerantan i da su izjave opozicije bile vrlo prhvatljive, logične i opravdane. Na ovaj način želim na kraju da potvrdim i insistiram da u ponedjeljak, u bilo kojoj proceduri, dođe do izglasavanja nepovjerenja ili prihvatanja ostavke. Ukoliko iz bilo kojeg razloga ne dođe do toga, ponavljam, insistiram da onda u redovnoj zakazanoj sjednici se glasa o nepovjerenju Vladi KS kako bi se moglo krenuti u proceduru uspostave nove vlasti – istakao je Nenadić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.