open-navfaktor-logo
search
Oslobođeni
Obrazloženje Suda: Snimak u slučaju "Asim" nastao na nezakonit način, na originalnom se ništa ne čuje
Općinski sud u Sarajevu oslobodio je Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića koji su bili optuženi za davanje dara i drugih oblika koristi.
10.02.2023. u 15:52
get url
text

Sutkinja Amela Skrobo-Kadrić je u obrazloženju presude istakla da je snimak koji je bio glavni dokazni materijal nastao na nezakonit način.

Smatra da je snimak nastao na nezakonit način jer je Velid Tvrtković sjeo u tuđi automobil i sa svog mobitela počeo snimati sagovornike bez njihovog znanja i dozvole.

- Sud ne može zasnivati svoju odluku na dokazima koji su nastali na nezakonit način - istakla je sutkinja.

VEZANI TEKST - Asim Sarajlić i ostali: Vještaci ne mogu stoprocentno utvrditi identitet glasova sa snimka

Skrobo-Kadrić se osvrnula i na svjedočenje Velida Tvrtkovića koji je rekao da je snimao iz straha za vlastitu sigurnost.

- Postavlja se pitanje zašto nije kontaktirao nadležne organe ukoliko je osjećao strah za vlastitu sigurnost - navela je te dodala:

- Čak i da je snimak nastao na zakonit način, on ne bi bio pouzdan. Na snimku se čuje skoro pa ništa, ono što se čuje u izvornom snimku je nepovezano - navela je sutkinja u ovom predmetu.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo najavilo je da će uložiti žalbu na ovu presudu nakon zaprimanja njenog pismenog otpravka.

VEZANI TEKST - Sarajlić nakon oslobađajuće presude: Nađite pjesmicu "Neka visi Pedro"; Hoće li se vratiti u politiku...

Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović teretili su se da su od 20. do 25. februara 2020. godine ugovorili sastanak sa delegatom za Izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije (SDA) Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo.

Glavni dokazni materijal Tužilaštva bio je audiosnimak koji je na svom Facebook profilu objavio načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić koji je bio jedan od kandidata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.