open-navfaktor-logo
search
Manjak od 10 miliona
Obustava saobraćaja već u ponedjeljak ukoliko Dom naroda FBiH umanji novac za željeznice
Ukoliko Dom naroda Parlementa Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) potvrdi odluku Zastupničkog doma, radnici Javnog preduzeća (JP) Željeznice FBiH bi već od ponedjeljka mogli napraviti obustavu željezničkog saobraćaja, što direktno ugrožava rad Termoelektrane Tuzla, Koksne industrije Lukavac, Željezare Zenica, Aluminija Mostar, rudnika uglja u FBiH te privrede u globalu, kaže se u današnjem saopćenju Samostalnog sindikata izvršnog osoblja željeznica FBiH.
27.01.2023. u 12:40
get url
text

Podsjećamo, Zastupnički dom FBiH jučer je kroz sedam amandmana na budžet FBiH za 2023. godinu izdvajanja za Željeznice FBiH umanjio za deset miliona KM.

VEZANI TEKST - Amandmanima HDZ-a i Osmorke "skida" se 10 miliona od Željeznica FBiH; Sindikat: Zaustavit ćemo saobraćaj!

- Prilikom pripreme budžeta vlasti vode dužnu pažnju da doznačena sredstva za željeznice i željezničku infrastrukturu budu dovoljna za održavanje i unaprijeđenje, povećanje sigurnosti i postizanja što boljih rezultata. U FBiH ovo pitanje uređeno je posebnim Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranja željezničkog putničkog i kombinovanog saobraćaja. Budžetom FBiH iznos predviđenih sredstva za JP Željeznice FBIH određen je na osnovu zakona, sa ciljem stabilnog poslovanja i revitalizacije i poboljšanja željezničke infrastrukture te ulaganja u sigurnost putnika i željeznički saobraćaj - navodi se u saopćenju pomenutog sindikata.

Međutim, trenutna parlamentarna većina, istaknuto je u saopćenju, putem amandmana na budžet i suprotno zakonu kojim je uređeno finansiranje Željeznica FBiH za cilj ima umanjiti već planirana i zakonita sredstava za željeznički saobraćaj i željezničku infrastrukturu i tako ugroziti poslovanje, infrastrukturu, sigurnost putnika i saobraćaja, ugroziti lanac snadbjevanja, a što će za posljedicu će imati uvećanje cijena i ugrožavanje infrastrukture od državnog značaja.

- Eventulano usvajanje predloženog amandmana i umanjenje sredstava za Željeznice FBiH imat će nesagledive posljedice za Federaciju - zaključeno je u saopćenju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.