open-navfaktor-logo
search
Izmjena Zakona
Od 1. januara sve porodilje u RS-u imaju pravo na 500 KM za opremu novorođenčeta
Sve porodilje na području Republike Srpske od 1. januara imaju pravo na pomoć za opremanje novorođenčeta u iznosu od 500 maraka.
19.01.2022. u 10:11
get url
text

Do sada je ta pomoć iznosila 250 maraka, međutim krajem 2021. godine usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti koji jes tupio na snagu početkom 2022. godine.

Kako je navedeno u Zakonu, pravo na pomoć za opremu novorođenčeta može ostvariti majka koja ima prebivalište u Republici Srpskoj, ako otac djeteta ima prebivalište u RS-u najmanje godinu prije rođenja djeteta.

Ovim Zakonom se prvi put uvodi pravo na dječji dodatak za prvo dijete, te se povećava iznos dodatka.

Osnovica za pravo na dječji dodatak je najniža plaća u RS-u iz prethodne godine, koja je iznosila 540 KM.

Visina prava na dodatak na djecu za prvo, drugo i četvrto dijete utvrđuje se u iznosu od 18 posto od osnovice, za treće dijete u iznosu od 26 posto od osnovice, a za djecu osjetljive kategorije u iznosu od 32 posto od osnovice.

Kako je ranije kazao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković umjesto dosadašnjih 48 KM, koliko je bila naknada za drugo, treće i četvrto dijete 97 KM, sada će to biti 97 KM za prvo i drugo dijete, za treće 140 KM i za četvrto 97 KM.

Istakao je da uvećanje u budžetu po ovom osnovu iznosi gotovo 20 miliona KM na godišnjem nivou.

Višković je istakao da na ovaj način Vlada želi da pomogne natalitet u Republici Srpskoj i stimuliše rađanje.

Ranije je komentirajući ovaj Zakon, kazao da je regulisana i naknada za roditelje njegovatelje.

- Tu je bila predviđena naknada po dosadašnjem zakonskom rješenju negdje oko 135 KM na mjesečnom nivou. Mi to sada prevodimo da će ta naknada biti na nivou najniže plaće za prethodnu godinu koja je, u 2020. godini, bila 540 KM - istakao je Višković prlikom najave donošenja ovog zakona.

On je rekao da to znači da će roditelji i njegovatelji imati naknadu do punoljetstva djece koju njeguju u visini od najniže plaće u Republici Srpskoj za prethodnu godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.