open-navfaktor-logo
search
Postignut dogovor
Od 1. januara veće plaće, regres i topli obrok za zaposlene u prosvjeti, državnoj službi i zdravstvu TK
Na isteku kalendarske godine, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, danas je, u ime Vlade Tuzlanskog kantona (TK), sa predstavnicima sindikata uposlenika u oblastima osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, kulture, državne službe te oblasti zdravstva potpisao sporazume o utvrđivanju osnovica za obračun plaće, najniže plaće, iznosa povećanja plaće, iznosa toplog obroka i regresa, saopćeno je iz Vlade TK.
30.12.2022. u 10:01
get url
text
Potpisivanje sporazuma
Potpisivanje sporazuma

Aneksom Sporazuma za oblast zdravstva, navodi se u saopćenju, predviđeno je da neto satnica iznosi 2,75 KM te da puno radno vrijeme iznosi 40 sati sedmično.

- Kada su u pitanju oblasti osnovnog, srednjeg obrazovanja i kulture, sporazumima je predviđeno uvećanje ličnih primanja svih uposlenika na mjesečnom nivou, počev od januara 2023. godine za oko 118 KM, i to u iznosu 90 KM na ime neto plate te mjesečno usklađivanje toplog obroka na jedan posto prosječne plaće u Federaciji BiH, što je povećanje ove naknade za oko 28 KM za 20 izrađenih dana - pojašanjeno je u Vladi.

U istom iznosu i na isti način predviđeno je povećanje primanja u oblasti visokog obrazovanja i to zaposlenicima na radnim mjestima saradnici u nastavi, odnosno višim asistentima, lektorima i asistentima, uposlenicima visoke stručne spreme, više stručne spreme, VK uposlenicima s petim stepenom stručne spreme, srednje stručne spreme, KV uposlenicima, PK uposlenicima i NK uposlenicima.

S obzirom da su elementi plaće u oblasti državne službe definirani Zakonom, ponuda podrazumijeva uvećanje ličnih primanja zaposlenih za 5 posto, počevši od 1. januara 2023. godine, kao i istovjetno mjesečno usklađivanje iznosa toplog obroka.

- Značajno je istaknuti da bi rastom prosječne plate u 2023. godini, kroz usklađivanje toplog obroka, dolazilo i do povećanja primanja svih uposlenih u svakom narednom mjesecu. Također, za uposlenike u svim naprijed navedenim oblastima, ponudom je obuhvaćen regres tokom 2023.godine u iznosu 50 posto prosječne neto plate u FBiH prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku za mjesec koji je prethodio usvajanju Budžeta Tuzlanskog kantona za 2023. godinu, a Vlada je opredjeljenja da shodno prilivu sredstava u Budžet Tuzlanskog kantona za prvo polugodište 2023. godine, isplati razliku iznosa do 1.000,00 KM na ime regresa u odnosu na navedenih 50 posto prosječne plate u FBiH, o čemu će donositi posebne odluke - navodi se u saopćenju Vlade TK.

Imajući u vidu da Vlada TK uposlenicima kod budžetskih korisnika nije isplatila jednokratne pomoći u visini od 1.080 KM, cilj sporazuma i povećanja primanja je ublažavanje krize i posljedica inflacije.

- Gdje god su nam to zakonski uslovi omogućavali posebnu senzibilnost smo pokazali prema zaposlenicima koji primaju najniže plaće. Tako će, posmatrajući procentualno, najveće povećanje primanja imati zaposlenici sa najnižim plaćama, dok zaposlenici sa relativno visokim primanjima neće imati nikakvo povećanje plaće. Treba napomenuti da je ovo treći puta ove godine da sa sindikatima dogovaramo povećanje ličnih primanja shodno ovom povećanju možemo reći da će dominantnom broju uposlenika u odnosu na decembar 2021. godine plaća biti veća i za više od 20 posto. U isto vrijeme svim izabranim zvaničnicima u TK smo smanjili lična primanja pokazujući našu solidarnost. Ovim cjelokupnim setom mjera smo nastojali pokazati naše razumijevanje prema uposlenicima i olakšati im svakodnevnu borbu sa inflacijom - kazao je danas premijer Halilagić te predsjednicima sindikata, ali i cijelom članstvu zaželio zdravlje, sreću i uspjeh u novoj 2023. godini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.