open-navfaktor-logo
search
Uredba Vlade FBiH
Od 19 zdravstvenih ustanova u KS, četiri isplatile jednokratnu pomoć: Zavod ima novca, ali...
Od 19 javnih zdravstvenih ustanova na području Kantona Sarajevo, njih četiri do sada su svojim radnicima isplatile jednokratnu novčanu pomoć.
09.01.2024. u 07:38
get url
text

VEZANI TEKST - Radnici JU Dom zdravlja KS dobit će po 500 KM jednokratne pomoći

To su: JU Dom zdravlja KS (500 KM), Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu (1.000 KM), Zavod za transfuzijsku medicinu (1.200 KM) i Zavod za bolesti ovisnosti KS (380 KM).

- Postoje najave da će još neke zdravstvene ustanove, koje imaju novca, svojim radnicima do kraja 30. juna isplatiti jednokratnu pomoć. Obećanje menadžmenta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) je da će u rebalansu budžeta pokušati iznaći sredstva i za tu stavku i do kraja juna isplatiti radnicima određeni iznos. To je obećanje trenutnog menadžmenta KCUS-a - kaže Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS. 

Dodaje da mu nije jasno zašto se Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo ne oglašava, naročito nakon izjave ministra KS zdravstva Enisa Hasanovića koji je u medijima iznio da "nema ništa protiv da poslodavci, ako imaju sredstava, isplate jednokratnu pomoć".

VEZANI TEKST - Ministar Hasanović: Nemam ništa protiv da radnici u zdravstvu dobiju pomoć ako poslodavci imaju novca

- Javno pitam - zašto se Zavod zdravstvenog osiguranja ne oglašava po pitanju isplate jednokratne novčane pomoći jer imaju jako puno akumuliranih, slobodnih sredstava koja nisu prikazali u Finansijskom planu, a to je sigurno više od 75 miliona KM? Zašto Zavod, ako već ima toliko slobodnog novca, ne doznači zdravstvenim ustanovama sredstva za isplatu jednokratne pomoći, bez obzira na to što u Uredbi stoji da to mogu uraditi ustanove? Zavod izgleda ne prati ono što ministar zdravstva govori. Sindikat im predlaže da idu u rebalans budžeta kako bi ustanovama doznačili sredstva - ističe Sadiković i dodaje da će Sindikat radnika u zdravstvu u KS, kroz koordinaciju, nastaviti sa narednim sindikalnim koracima.

Podjetimo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine 12. decembra donijela je Uredbu kojom je poslodavcima omogućeno da bez plaćanja poreza radnicima do 30. juna 2024. godine isplati jednokratnu novčanu pomoć. Trenutno je to iznos od 1.260 KM, dok postoji mogućnost da se u narednim mjesecima isplati i preostali iznos, sve ukupno do 2.520 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.