open-navfaktor-logo
search
Od 400 KM do 1.200 KM
Pet od 19 zdravstvenih ustanova u KS isplatile jednokratnu pomoć zaposlenim: Pojedini imaju novac, ali...
Dodaje kako su svi budžetski korisnici u FBiH do sada isplatili po pola jednokratne pomoći, a među njima je i Zavod za javno zdravstvo FBiH, čiji su radnici dobili po 1.260 KM
Autor: A. S.
15.03.2024. u 21:04
get url
text
Sindikat apeluje na Vladu KS da da saglasnost za isplatu jednokratne pomoći javnim zdravstvenim ustanovama u KS
Sindikat apeluje na Vladu KS da da saglasnost za isplatu jednokratne pomoći javnim zdravstvenim ustanovama u KS
Od 19 javnih zdravstvenih ustanova na području Kantona Sarajevo, njih pet do sada su svojim radnicima isplatile jednokratnu novčanu pomoć.
Prema riječima Senada Sadikovića, predsjednika Sindikata radnika u zdravstvu KS, ustanove koje su isplatile jednokratnu pomoć su: JU Dom zdravlja KS (500 KM), Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu (1.000 KM), Zavod za transfuzijsku medicinu (1.200 KM), Zavod za bolesti ovisnosti KS (380 KM) i Psihijatrijska bolnica KS Jagomir dva puta po 200 maraka.
- Sindikat apeluje na Vladu KS da da saglasnost za isplatu jednokratne pomoći javnim zdravstvenim ustanovama u KS koje imaju sredstva. Imamo informaciju da pojedine ustanove imaju sredstva, ali menadžmenti radnicima ne smiju dati novac zbog Odluke Vlade u kojoj se navodi da zdravstvene ustanove ne smiju izvršiti isplatu bez njihove saglasnosti - istakao je Sadiković.
Dodaje kako su svi budžetski korisnici u FBiH do sada isplatili po pola jednokratne pomoći, a među njima je i Zavod za javno zdravstvo FBiH, čiji su radnici dobili po 1.260 KM.
Podsjetimo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine 12. decembra prošle godine donijela je Uredbu kojom je poslodavcima omogućeno da bez plaćanja poreza radnicima do 30. juna 2024. isplati jednokratnu novčanu pomoć.
Trenutno je to iznos od 1.260 KM, dok postoji mogućnost da se u narednim mjesecima isplati i preostali iznos, sve ukupno do 2.520 KM.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.