open-navfaktor-logo
search
Rijaset IZ
Od danas džematlije podne i ikindiju mogu klanjati u džamiji, ovo su pravila ponašanja
Danas se otvaraju džamije širom Bosne i Hercegovine za džematlije za obavljanje dnevnih namaza, podne i ikindije, te za džuma-namaz, ali uz poštivanje važećih preporuka i propisa nadležnih organa i ranijih instrukcija Rijaseta o poštivanju mjera zaštite tokom boravka u džamijama
06.05.2020. u 07:27
get url
text

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Ismail efendija Smajlović pojasnio je da je Instrukcijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je donesena na sjednici Rijaseta 30. aprila 2020. godine, istaknuto opredjeljenje Islamske zajednice da se dnevni namazi i druge aktivnosti u džematima i džamijama mogu organizirati, ali uz poštivanje važećih propisa nadležnih državnih organa o pandemiji korona virusa.

- To znači da Islamska zajednica ostaje na onom što državni organi donose kao regulativu o ponašanju svih građana, pa tako i muslimana - kazao je Smajlović.

Podsjetio je da je prilikom otvaranja džamija potrebno uvažiti i sve ranije instrukcije Rijaseta o mjerama dezinfekcije i čuvanja ličnog i zdravlja drugih osoba sa kojima se dijeli prostor.

- U prilogu ove instrukcije bit će vizualno uputstvo šta je obavezno primijeniti prilikom dolaska u džamiju, od upotrebe zaštitne maske, dezinfekcije ruku, obuće pri ulasku, poštivanje fizičke distance i kojim osobama je zabranjen dolazak iz rizičnih grupa koje tretiraju državni propisi - pojasnio je Smajlović, poručujući vjernicima da se prije i poslije obavljanja namaza suzdrže od rukovanja.

Također, vjernici će trebati koristiti ličnu serdžadu i tespih, izbjegavati upotrebu abdesthane, te koristiti posebne kese za obuću prilikom dolaska u džamiju. Vizualna uputstva bit će istaknuta na svim džamijama i mesdžidima.

Smajlović je naglasio da Instrukcija ne tretira dozvoljeni broj vjernika kojima se omogućava pristup džamiji, nego utvrđuje obavezu da se poštuje dozvoljena distanca, a na osnovu čega se može utvrditi koliko osoba može boraviti u određenom prostoru.

- Mi imamo veće prostore, kad su islamski centri u pitanju i manje, kao što su mesdžidi, koji su ograničeni fizičkim odstojanjem osoba koje u određenom broju mogu biti unutar prostora - kazao je Smajlović, još jednom podsjećajući na obavezu vjernika da drže potrebno fizičko odstojanje.

Rijaset se još nije izjašnjavao o početku obavljanja noćnih namaza, akšam, jacija i teravih namaza te sabah-namaza.

- Pratit ćemo odluke državnih organa i u skladu s tim donositi odluke o ublažavanju. Očekujemo da će to biti, nadam se, u toku ramazana - poručio je Smajlović. 

Podsjećamo, sredinom marta obustavljeno je obavljanje namaza u džematu u džamijama, kao i džuma-namaza. Ezanom se obznanjivalo nastupanje namaskog vakta, a u džamiji su klanjali sami imam i mujezin, dok su džumu-namaz mogli klanjati u džamiji u džematu samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.