open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Od danas ponovo omogućene posjete u KCUS-u, ovo su pravila
Incidenca infekcija sličnih gripi u posljednje tri sedmice je opala, te je preporuka Zavoda za javno zdravstvo KS ukidanje zabrane posjeta pacijentima.
AUTOR: Autor: Faktor
17.04.2024. u 16:06
get url
text
Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) bit će omogućene od danas, svakog dana od 15 do 16 sati, saopćeno je iz KCUS-a.
- Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo prateći svakodnevno epidemilošku situaciju i vršeći nadzor nad kretanjem oboljevanja od akutnih respiratornih infekcija, bolesti sličnih gripi i teških oblika akutnih respiratornih stanja, smatra da je incidenca infekcija sličnih gripi u posljednje tri sedmice opala, te je njihova preporuka ukidanje zabrane posjeta pacijentima u svim zdravstvenim ustanovama - navedeno je u saopćenju.
Podsjetili su na ranije utvrđena pravila prilikom posjete. 
- U bolesničkom prostoru na odjeljenjima standardne njege (pokretan i svjestan pacijent), dozvoljena je posjeta isključivo pet osoba u različitim vremenskim intervalima (jedna osoba u posjeti može boraviti isključivo deset minuta).
Na odjeljenju pojačane njege (slabije pokretan ili nepokretan, slabije komunikativan pacijent) dozvoljena je posjeta dva člana uže porodice sa maksimalnim zadržavanjem 15 – 20 minuta. U redovnoj posjeti takvom pacijentu, mogu boraviti isključivo četiri osobe u predviđenom vremenskom roku za posjete.
Na odjeljenju intenzivnog liječenja posjeta je dozvoljena samo jednom posjetiocu (npr. užem članu porodice) i to prema procjeni šefa odjeljenja. Posjeta je strogo vremenski ograničena na 10 – 15 minuta, uz obavezu poštivanja higijenskih procedura bolnice.
Pacijentima u terminalnoj fazi, posjete nisu ograničene i dozvoljavaju se isključivo članovima uže porodice. Kad je riječ o djeci u terminalnoj fazi bolesti, posjete osoba koje nisu članovi porodice omogućena je uz saglasnost roditelja. Posjete se realiziraju u dogovoru sa osobljem Klinike - podsjetili su iz KCUS-a.
Istakli su da posjeteapacijentu izvan redovnog termina može biti odobrena uz pisani zahtjev koji se može dobiti od osoblja Klinike, a zahtjev mogu podnijeti članovi porodice isključivo iz opravdanih razloga.
- U posjetu nije preporučljivo dovoditi djecu manjeg uzrasta. Sugerišemo da ne donosite hranu i napitke pacijentima bez saglasnosti i uputa medicinskog osoblja. Na klinikama u kojima su osigurane tehničke/prostorne mogućnosti, posjeta izvan bolničke sobe isto može biti omogućena - navedeno je u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.