open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Od danas štrajk upozorenja u osnovnim školama u KS
AUTOR: Fena
17.04.2024. u 08:05
get url
text
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalni odbor Sarajevo najavio je za danas početak štrajka upozorenja prosvjetnih radnika u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo, a trajat će do kraja nastave 2023/2024. godine, odnosno do ispunjenja zahtjeva.
Prema riječima predsjednika Sindikata Saudina Sivre, štrajk će trajati prva dva nastavna časa.
Sivro naglašava da su njihovi zahtjevi prilično jasni i artikulisani, a traže obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja. Precizira da će štrajk biti realiziran svaki nastavni dan do kraja nastavne 2023/2024. godine, odnosno do ispunjenja zahtjeva.
- Tražimo da se van snage stave pedagoški standardi i normativi kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika i zbog kojih je više od 20 radnika iskazano kao tehnološki višak. Tražimo i zaustavljanje administrativnih reformi zbog kojih se učitelji pretvaraju u pisare, kao i bolje i kvalitetnije obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja te da ministrica za odgoj i obrazovanje KS, koja je ugrozila stečena prava prosvjetnih radnika, podnese ostavku - kazao je.
Podsjeća da je odluku o štrajku upozorenja Sindikat donio prije mjesec dana.
Samostalni sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo ovim povodom za danas je najavio i press konferenciju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.