open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
Od danas u FBiH primjena pojačanog nadzora provođenja mjera protiv COVID-19
Od danas, primjenjuje se nova nareba i preporuke koje je na sjednici u petak donio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, a koje su dostavljene kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.
14.06.2020. u 09:07
get url
text

Nakon što je Odlukom Vlade FBiH od 29. maja stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) prestalo sa 31. majem, Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva donio je naredbe i odluke koje su obvezujuće za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. 

- Federalna uprava za inpekcijske poslove i kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima u kantonu, odnosno općinski i gradski inspektori  naredbom su zaduženi da pojačaju inspekcijski nadzor, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje jurisdikcije. Naredbom se FMUP - Federalna uprava policije i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i uprave policije zadužuju da, sukladno tački IV Odluke o proglašenju  prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa, poduzimaju mjere iz svoje mjerodavnosti kao potpora inspekcijskim službama, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje jurisdikcije - naglašeno je iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Iz Kriznog štaba/stožera FMZ napomenuli su da je kantonalnim/županijskim stožerima ministarstava zdravstva data mogućnost uvođenja i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, te građane podsjećaju na obavezu poštivanja mjera prevencije i lične/osobne zaštite.

Naredbom je obvezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

- Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprječavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih. Posljednji podaci nam pokazuju kako nepridržavanje mjera lako može dovesti do naglog povećanja broja oboljelih, i od pojedinačne odgovornosti svakog od nas zavisi kakvu ćemo situaciju imati u danima koji su pred nama - podsjetili su iz Kriznog štaba.

Federalno ministarstvo zdravstva je u petak, na zahtjev kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, i uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH, dalo saglasnost Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo za proglašenje epidemije u ovim kantonima, a pokrenuta je i procedura za proglašenje epidemije zarazne bolesti COVID-19 na teritoriju Federacije BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.