open-navfaktor-logo
search
Prevencija morbila
Od jutros u dva otvorena punkta u Sarajevu vakcinisano 60 djece
Zbog povećanog broja oboljelih od morbila u Sarajevu, danas su otvorena dva posebna vakcinalna punkta, koji se nalaze pri domovima zdravlja Centar i Saraj Polje, gdje će se u narednom periodu vršiti vakcinacija MMR vakcinom, koja štiti od morbila, zaušnjaka i rubeole.
25.01.2024. u 14:45
get url
text

Od jutros u njima je, prema riječima doc. dr. sc. Ademira Spahića, predsjednika Upravnog odbora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, vakcinisano oko 60 djece.

- To je veoma dobar odziv, a što se tiče ostalih organizacionih jedinica (osam domova zdravlja na području KS), kada su djeca počela obolijevati od morbila, i u njima je povećan broj roditelja koji su dovodili mališane na imunizaciju - ističe Spahić.

Doc. dr. sc. Ademir Spahić

Kaže kako je na području Kantona Sarajevu u prvih deset mjeseci prošle godine MMR vakcinom imunizirano svega oko 23 posto djece, što je veoma mali obuhvat ako se uzme u obzir da se imunitet postiže sa 95 posto vakcinisane djece.

- Navest ću nekoliko primjera iz posljednjih nekoliko godina koji su nas doveli u situaciju da na području BiH proglašavamo epidemiju morbila. Od 2017. do 2024. godine na području općine Stari Grad iznad 500 djece nije vakcinisano, u Ilijašu 400, u Ilidži 500... Uglavnom ta cifra prelazi 3.000 nevakcinisane djece u KS, a možda i više. Kod nas se broj imunizirane djece poveća kad imamo problem, kao što je sada slučaj. I 2019, kada smo proglasili epidemiju morbila, broj vakcinisane djece je skočio, a onda je u prethodnim godinama, ponovo znatno opao. Dakle, na području KS, kalendarska imunizacija kreće se oko 40 posto, ne samo MMR vakcinom, nego i svim ostalim vakcinama, što je poražavajuće - navodi Spahić.

Istakao je i problem nedostatka pedijatara. Spahić kaže kako ih Dom zdravlja trenutno ima 27, ali neki ne rade puno radno vrijeme, a trebalo bi ih, prema sistematizaciji radnih mjesta, biti 39.

 VEZANI TEKST - Zbog povećanog broja zaražene djece od morbila u Sarajevu otvorena dva punkta za vakcinaciju

- Bitna nam je funkcionalost, ali trenutno, kada u osam organizacionih jedinica imate nedovoljan broj pedijatara, to ne možete ispuniti, jer ne možete organizirati rad u prvoj i drugoj smjeni, ljekari ne mogu raditi puni obim prevencije, što je ustvari ključna stvar u pedijatriji. Ali to je posao za više instance, Ministarstvo zdravstva, da oni pokušaju riješiti problem. Mi smo nažalost jutros imali situaciju da je doktorica, koja je bila sama u Domu zdravlja Novo Sarajevo, otvorila bolovanje. Problem smo riješili tako što smo iz Novog Grada prebacili ljekara. I to je stalno tako - kazao je Spahić.

U Kantonu Sarajevo do 25. januara registrovano je 15 klinički potvrđenih slučajeva, od čega su četiri laboratorijski potvrđena slučaja morbila, a u narednom periodu očekuje se još slučajeva obolijevanja, navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS. 

S obzirom da su svi kriteriji, koje je postavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ispunjeni, Zavod je danas prijavio epidemiju morbila i dao prijedlog Ministarstvu zdravstva za proglašenje epidemije zarazne bolesti - morbila na području KS. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.