open-navfaktor-logo
search
Kupovina vremena
Od konkursa za novu Komisiju za koncesije BiH nema ništa, SNSD-u nije u interesu zbog Buk Bijele
Predmet koji se odnosi na izgradnju hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini je u nadležnosti Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine, koja se ne sastaje, kazala je predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić.
14.06.2023. u 19:34
get url
text

VEZANI TEKST - Tegeltija sam imenovao predsjedavajućeg Komisije, u kom pravcu ide spor zbog hidroelektrana na Drini

Dodala je da je sa aspekta Ustavnog suda taj predmet i dalje otvoren.

- Ustavni sud smatra da nije nadležan za rješavanje spora u vezi s ovim predmetom jer je izričito zakonom o koncesijama propisano da je to pitanje u nadležnosti Komisije za koncesije, a koja se ne sastaje - rekla je Galić u utorak.

Komisija za koncesije BiH ne donosi odluke, članovima je istekao mandat, jedan konkurs za izbor novih je poništen, a prije skoro četiri mjeseca, tačnije 23. februara, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine naložilo je hitno pokretanje procedure raspisivanja novog konkursa.

Međutim, od tog hitnog zaduženja datog Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine nema još ništa.

- To je bio najnoviji manevar ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca kada je u februaru na sjednici Vijeća ministara dao informaciju da su istekli mandati članovima Komisije za koncesije, da treba propisati uvjete za imenovanje novih članova, formirati komisiju za provedbu konkursa, ali ništa se od tada dalje nije desilo. Uvijek je bilo, kada su ovakve stvari u pitanju, da se odmah na istoj sjednici formira komisija, donesu sve odluke. Ovo sada je bilo samo da Košarac dobije na vremenu. Mislim da neće ni raspisati novi konkurs, da nema namjeru, bar ne u narednom periodu. Jer ne žele da se komisija popuni. Interes im je da nema ko odlučivati – kazao je Mensur Šehagić, član Komisije za koncesije BiH.

Komisiju za koncesije BiH je Ustavni sud BiH zadužio da riješi spor između države Bosne i Hercegovine i entiteta RS koji postoji zbog dodjele koncesije za gradnju hidroelektrane Buk Bijela. Radi se o zajedničkom projektu RS-a i Srbije po kojem se formira zajedničko preduzeće čiji će većinski vlasnik sa 51 posto biti firma iz Srbije. Spor je nastao jer je RS dao koncesiju mimo države BiH i treba da ga riješi Komisija za koncesije. No ona nije uspjela obaviti taj posao.

Od sedam članova, ova komisija ima četiri kojima je pri tome davno istekao mandat. Konkurs je bio raspisan, ali ga je poništio ministar Staša Košarac (SNSD).

Šehagić objašnjava zašto je interes RS-a i SNSD-a da nema Komisije za koncesije BiH.

VEZANI TEKST - (Ne)rad Komisije za koncesije u slučaju HE Buk Bijela proslijeđen Tužilaštvu BiH

- Koncesija za Buk Bijelu je data na 50 godina. Da se koncesija, onda predmet koncesije prelazi u vlasništvo nove zajedničke firme, a većinski vlasnik tog novog preduzeća je firma iz Srbije – kazao je Šehagić.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proslijedio je prošle godine Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje rješenje o neizvršenju odluke Ustavnog suda.

- Očekivao sam da će se Tužilaštvo BiH izjasniti jer Komisija za koncesije nije izvršila zadatak. Tužilaštvo treba istražiti ko je kriv – dodao je Šehagić.

Iz Tužilaštva BiH čekamo odgovore na pitanja šta su dosad uradili po pitanju neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, a iz Elektroprivrede RS-a šta se dešava na terenu nakon što je 2021. postavljen kamen temeljac za Buk Bijelu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.