open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Od Krišto niko nije zatražio održavanje sjednice radi proglašenja Dana žalosti zbog tuzlanske Kapije?
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine se ponovo oglasilo u vezi sa održavanjem, odnosno neodržavanjem sjednica.
25.05.2023. u 13:59
get url
text

VEZANI TEKST - Današnja sjednica Vijeća ministara BiH neće biti održana, šta je sa odlukom o tuzlanskoj Kapiji?

- Zbog medijskih spekulacija o neodržavanju vanredne/telefonske sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a zbog istinitog i tačnog informiranja javnosti dužni smo Vas upoznati o sljedećim činjenicama: 

Za danas, 25. maja u 10 sati bila je ranije zakazana 13. redovna sjednica Vijeća ministara BiH koja nije održana, a o razlozima njenog neodržavanja prethodno smo Vas informirali.

Napominjemo kako Ured Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH, kao i Ured predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, nije zaprimio službeni zahtjev za održavanje vanredne/telefonske sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH.

Iz Vijeća ministara BiH ne preciziraju, ali se može pretpostaviti da se radi o vanrednoj telefonskoj sjednici koja je trebala biti održana radi donošenja odluke o proglašenju 25. maja 2023. godine Danom žalosti na prostoru Bosne i Hercegovine. Riječ je o danu u kojem se obilježava godišnjica masakra na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine.

Kako se može zaključiti iz saopćenja Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH, od Borjane Krišto niko nije tražio da zakaže vanrednu sjednicu, a nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine jučer na svojoj vanrednoj sjednici usvojilo zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da usvoji odluku o proglašenju 25. maja 2023. godine Danom žalosti na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Zaključak su usvojili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, dok je protiv bila Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH. 

Iz Vijeća ministara BiH prethodno danas je saopćeno da je današnja redovna sjednica Vijeća ministara BiH odgođena nakon što je Krišto dobila dopis ministara iz reda bošnjačkog naroda da nisu u mogućnosti prisustvovati joj.

Kako nam je potvrđeno iz Vijeća ministara, ovaj dopis je upućen u ime ministara Elmedina Konakovića (NiP), Zukana Heleza (SDP), te Sevlida Hurtića (Bh. Zeleni) koji je kazao da su tražili odgodu sjednice zbog tuzlanske Kapije. U dopisu nije pomenut Edin Forto (Naša stranka).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.