open-navfaktor-logo
search
Press konfrencija
Od Nizaminog ubistva su tri mjeseca, poslije su ubijene i druge žene..., a radna grupa za zakone zasjela prije dva dana!?
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić izjavio je u Sarajevu kako je formirana radna grupa pri Federalnom ministarstvu pravde koja se bavi aspektima koji se tiču zakona o zaštiti od nasilja u porodici i izmjenama Krivičnog zakona.
15.11.2023. u 15:40
get url
text

Dodao je da radna grupa zasjeda već drugi dan ali da ne zna ko čini radnu grupu i kada bi se ovu zakoni mogli naći u parlamentarnoj proceduri.

Delić se osvrnuo na nasilje u porodici, femicid, na press konferenciji u Sarajevu na insistiranje novinara.

- Šta je učinjeno po pitanju femicida, zakona o zaštiti od nasilja u porodici, to je u nadležnosti Ministarstva pravde. Znam da je formirana radna grupa. Danas je drugi dan radne grupe, cjelodnevni sastanak i nadam se da ćemo što prije imati zakon o zaštiti od nasilja u porodici i izmjene krivičnog zakona. Sve informacije možete tražiti od resornog ministra Vedrana Škobića - kazao je Delić.

Dodao je kako ministarstvo na čijem je on čelu sarađuje sa sigurnim kućama, da ih je sve obišao, da je upoznat sa njihovim radom ali naglašava kako su sigurne kuće posljednje u lancu kada je riječ o nasilju u porodici.

Ukazuje kako Vlada FBiH izdvaja najviše novca za njihov rad u Bosni i Hercegovini.

- Centri za socijalni rad ne mogu biti administrativni centri oni moraju raditi preventivne programe, raditi na terenu... Potrebno je krenuti od predškolskog, osnovnog, srednjeg obrazovanja... Sve ovo što se događa je posljedica. Nasilnika treba zatvoriti u zatvor a ne žrtvu u sigurnu kuću - poručio je Delić.

Upitan da li zna ko čini radnu grupu pri Federalnom ministarstvu pravde, odgovorio je da ne zna, da su oni dali svog predstavnika i da je to sve što može reći.

- Pošaljite dopis ministru Vedranu Škobiću - kazao je Delić.

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije u Sarajevu utvrđen je osnov za izradu strategije demografskog razvoja i oporavka FBiH.

- Strategija je važna za kompletno društvo. Svi pokazatelji govore da smo zemlja koja najbrže nestaje. Želimo imati dugoročne sistemske mjere kada je riječ o natalitetnim politikama. Značajno je što će FBiH imati stragegiju demografskog oporavka i razvoja - rekao je Delić.

Podsjetimo, Nizama Hećimović čije je svirepo ubistvo, koje je ubica Nermin Sulejmanović prenosio na Instagramu uživo, ubijena je prije tri mjeseca. U međuvremenu su u FBiH ubijene najmanje tri žene, bar koliko je poznato javnosti kroz medije, a u RS-u najmanje jedna.

Zastupnik Dennis Gratz je izradio prijedloge zakona i uputio ih u proceduru, na protestima širom BiH poslije Nizaminog ubistva zatraženo je da vlasti odmah reagiraju, pa stoga iznenađuje da je formirana radna grupa koja treba raditi na zakonima u vezi s femicidom i nasiljem u porodici tek počela s radom i "zasjeda već dva dana". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.