open-navfaktor-logo
search
Rok istječe
Od ofanzivca do defanzivca: Zašto Dodik odustaje od radikalnih prijetnji
Ostala su još dva dana do isteka roka koji je preciziran u Sporazumu trojice lidera SDA, SNSD-a i HDZ BiH Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića od 5. augusta, i po svemu sudeći, do imenovanja mandatara neće doći jer predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović od ANP-a neće odustati
03.09.2019. u 11:17
get url
text

Ostala su još dva dana do isteka roka koji je preciziran u Sporazumu trojice lidera SDA, SNSD-a i HDZ BiH Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića od 5. augusta, i po svemu sudeći, do imenovanja mandatara neće doći jer predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović od ANP-a neće odustati.

Dodik koji istrajava prvo na imenovanju mandatara, a odbija kategorično ANP, "povukao je dobrano ručnu" kada je riječ o prijetnjama da će nakon 5. septembra ukoliko Predsjedništvo BiH ne imenuje mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH poduzeti radikalne mjere.

Prije samo sedam dana, najavio je da će Republika Srpska "povući saglasnost na sporazum o Oružanim snagama BiH i time riješiti pitanje NATO-a ukoliko bošnjačka strana nastavi da insistira na Godišnjem nacionalnom programu za NATO kao uvjetu za formiranje Vijeća ministara".

Također, najavio je i povlačenje iz sporazuma o indirektnim porezima i formiranje svoje službe za poreze umjesto Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Ranije je nagovijestio da će tražiti da se u Narodnoj skupštini RS-a razmotri svrha i drugih nadležnosti koje su od završetka rata prenesene na državu BiH, među kojima su Ministarstvo odbrane, Ministarstvo pravde, Ministarstvo sigurnosti, uključujući državne sigurnosne agencije SIPA-u i OSA-u, Sud i Tužilaštvo BiH.

Jučer već posve druga priča i totalni zaokret.

-Nećemo odmah nakon 5. septembra, ukoliko se ne implementira dogovor lidera, dizati revoluciju, nego ćemo odgovoriti političkim stavom u Narodnoj skupštini RS-a, kako bismo zaštitili poziciju Republike Srpske - kazao je Dodik, nakon ko zna kojeg po redu sastanka sa ruskim ambasadorom Petrom Ivancovim, koji se "inače tradicionalno ne miješa u unutrašnje stvari u BiH".

Pokušat će, dodao je Dodik, da traži srpsko jedinstvo, ali, kako kaže, opoziciji očigledno nije stalo do toga, "već podilaze strancima i Bakiru Izetbegoviću".

- Ovo što radimo nije avanturizam. Ako ne bude dogovora do 5. septembra, ne znači da ćemo odmah 6. septembra ići u Narodnu skupštinu RS-a. Obavit ćemo dogovor, dobro se pripremiti, a onda ćemo u Narodnu skupštinu. Ako nas opozicija ne podrži, imamo dvije trećine u parlamentu da donesemo dokument sa kojim ćemo ići u pregovore s Federacijom BiH - rekao je Dodik.

Šta se to dogodilo u proteklih sedam dana pa je Dodik svoj prijeteći ton, zamijenio pomirljivim?

Političke avanture poput referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH ili obilježavanje neustavnog 9. januara, prošle su nekažnjeno jer je prema izvorima Faktora bliskim međunarodnoj zajednici, bivša američka administracija imala drugačiji pristup bh. političkim događanjima. Okolnosti su se promijenile, i pitanje budućnosti BiH usko je u vezi sada sa rješavanjem pitanja Kosova.

Aktuelna američka administracija (Sarajevo - Beograd) drugačije gleda na Dodikove političke prijetnje i poteze koje povlači, a na što ga je jučer upozorio i njegov prijatelj ruski ambasador Ivancov.

-Dodika se sada samo čeka na "ziceru", i on nije naivan političar koji će se upustiti u avanturu rušenja države BiH. Zna odlično da bi mogao biti "pometen" sa političke scene, i u tom slučaju bi se mogao naći čak i na optuženičkoj klupi. Nije više u pitanju samo NATO put BiH, već je i pitanje Srbije, odnosno Kosova u igri - pojašnjava Faktorov izvor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.